Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Александър Цветков: Частни инвестиции в цифровизацията на БНТ и БНР 12.11.2009
Голям размер

Приетият през май 2009 г. Закон за публичното радиоразпръскване ангажира държавата с огромни разходи за изграждане и поддържане на мрежи за разпространение на програмите на БНТ и БНР. Той беше остро критикуван заради непрозрачния начин, по който бе приет, както и поради изкуственото разделение на преноса от излъчването, което противоречи на Закона за електронните съобщения. Текстове, които налагаха това ограничение бяха отменени от Конституционния съд.

Единственото решение за преминаване на БНТ и БНР към цифрово излъчване в условията на финансова криза, е да се обяви конкурс, в който да участват 100 процента частни компании. Това заяви на пресконференция днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Той обяви предложението на работна група към министерството да бъде отменен Законът за публичното радиоразпръскване.

МТИТС предлага цифровото разпространение на програмите на БНТ и на БНР да бъде регламентирано в законите за електронните съобщения и за радиото и телевизията. Ще отпадне ограничението едно частно предприятие да реализира преноса и излъчването на програмите. По този начин се осигурява възможност за реализиране на икономия от мащаба и съответно по-нисък разход за предоставяне на услугите.

Собственикът на обществената мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване ще бъде задължен да разпространява сигнал в цялата страна . Така ще бъдат защитени правата и интересите на тези 30 на сто от българите, които гледат само ефирна телевизия поради липсата на търговски интерес да бъдат изграждани мрежи в малките и отдалечени населени места.

Държавата трябва ще предприеме и мерки за популяризиране на ползите от цифровите телевизии и радио. Ще бъде осъждан и работещ модел за подпомогне хората в неравностойно положение и социално слабите, като бъде поета част от цената на устройството, което те трябва да си купят, за да могат да приемат цифровите програми на старите си аналогови телевизори.

Въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е обвързано с използване на приставки за приемане на цифрова телевизия. Предишното правителство не е предприело стъпки за решаване на въпроса с подпомагане на гражданите в неравностойно положение, които ще нуждаят от устройства, за да гледат цифрова телевизия на по-старите аналогови приемници. Министър Александър Цветков изпрати днес писмо до министъра на културата Вежди Рашидов за създаване на работна група за спешно предлагане на мерки. В нея трябва да участват представители на МТИТС, Министерството на културата, Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Комисията за регулиране на съобщенията, Асоциацията на българските телевизионни и радио-оператори/АБРО/, Асоциация Телекомуникации.

Според МТИТС, един от най-работещите варианти е мултиплекс предприятията да субсидират устройствата за социално слабите, а държавата да намери механизъм да компенсира фирмите, например с намаляване на таксите за ползване на радиочестотен спектър за определен период.

За допълнителна информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail
: ephilcheva@mtitc.government.bg

Приложение
 Необходимост от отмяна на Закона за публичното радиоразпръскване (1.15 MB)

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed