Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Държавата ще поеме цената на декодерите за цифрова телевизия на социално слабите 06.03.2012
Голям размер

Държавата ще поеме голяма част от цената на декодерите, необходими за приемане на цифрова ефирна телевизия. Това  предвижда проект на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България, който е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=188&id=5427.

Проектът включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T), с крайна дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване в Република България на 1 септември 2013 г.

Предоставянето на декодиращи устройства ще се извършва по аналогия с правата за енергийни помощи. Ще бъдат оценявани доходното, имущественото, здравословното състояние (степен на инвалидност – увреждания), възрастта и семейното положение. Условие за получаване на декодиращото устройство е наличие на собствен телевизионен приемник, без техническа възможност за приемане на цифров сигнал.  едно семейство ще се предоставя само един декодер, независимо колко от членовете му отговарят на условията за подпомагане.

В Закона за държавния бюджет за 2012 г. са осигурени до 17,5 млн. лв. за крайни декодиращи устройства за приемане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на информационна кампания.

Крайните устройства и прилежащи антени с усилвател с гаранция до 2 г. ще бъдат купени чрез обществена поръчка. По места ще бъде осигурено разпространението и инсталирането им срещу подпис от подпомаганите хора.

Главна цел при въвеждането на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване е ефективното използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие, както и предоставяне на допълнителни услуги за потребителите. Преходът ще осигури свободен достъп до цифровите версии на обществените и търговски доставчици на аудиовизуални медийни услуги. По този начин ще се стимулира развитието на конкуренцията на пазара на цифрово телевизионно радиоразпръскване, като се отчита принципа за технологична неутралност.

Програмите, излъчвани от предаватели за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, трябва да са безплатни. В случай че има кодирани предавания, то техният брой ще е ограничен. Планът залага на атрактивност на програмите.

Новият план предвижда към 1 март 2013 г. (началото на периода на едновременното излъчване на аналогови и цифрови ефирни програми), да бъде осигурено покритие на 95% от населението за търговската и обществената мрежа по Първия етап от плана. Другата търговска мрежа от Първия етап трябва да обхване най-малко 85% от домакинствата към 1 септември 2013 г. (датата на изключване на аналоговия сигнал). Оставащото процентно покритие може да бъде постигнато чрез друга технологична платформа.

Създава се Управителен комитет по цифровата телевизия, включващ всички заинтересовани страни – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Комисията за регулиране на съобщенията, Съвета за електронни медии, Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), обществените радио- и телевизионни оператори и предприятията, които изграждат мрежите за осъществяване на наземно цифрово радиоразпръскване. Новата структура ще определя периода и графика за изключване на аналоговите предаватели; ще обсъжда информация за възникнали смущения при аналоговото и цифровото излъчване, и др.

Сред мерките, отнасящи се до популяризирането на DVB-T плана е и подписването на меморандум между българската държава и търговците на битова техника за обединяване на усилията за популяризиране на прехода към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване. Споразумението трябва да включва създаването на демонстрационни места в търговските обекти за битова техника, където да се разпространяват информационни материали.

 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
0887 884 880
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed