Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Българите ще гледат 12 безплатни тв програми още от първия етап на цифровизацията - септември 2013 г. 11.07.2012
Голям размер

Българите ще имат възможност да гледат дванадесет безплатни телевизионни програми от септември 2013 година, когато приключва първият етап от изпълнението на преработения План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T). Той бе приет от Министерския съвет на днешното заседание.

Цифровата ефирна телевизия е в интерес на социално слабите хора, които не могат да си позволят сателитна или кабелна телевизия, каза на брифинг заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той добави, че целта на прехода е тази част от българите да не са изолирани от цифровите технологии. Приемането на преработения План е важна стъпка в разговорите на българската страна с Европейската комисия по повод въвеждането на цифрова телевизия. Между 100 и 120 милиона лева са необходими на Министерството на отбраната, за да освбоди честоти, необходими за излъчването на цифровите програми, каза Валери Борисов.  Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски информира, че средствата ще бъдат отпускани поетапно, като приоритет ще има осигуряването на честотен ресурс за комуникационната мрежа за ж.п. линията Пловдив – Свиленград.

Правителството осигури до 17,5 млн. лв. в бюджета на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за декодери и за провеждане на информационна кампания. В изпълнение на Плана, в най-кратки срокове, Министерството на труда и социалната политика ще предостави данни за социално слабите българи, получаващи помощи за отопление. След попълване на декларации, включващи определени критерии, съгласно Плана ще се прецени каква част от тях бъдат подпомагани при осигуряването на декодиращи устройства за примемане на цифровите програми.  

План 2012 предлага механизъм за включване на търговците на битова техника в разяснителната дейност за въвеждането на DVB-T в Република България, чрез подписване на Меморандум. Той включва създаването на демонстрационни места в търговските обекти за битова техника, където да се разпространяват информационни материали, придружени от информационни клипове. Търговците трябва да информират клиентите си, че телевизорите без вграден цифров тунер с декодер MPEG-4, след 01.09.2013 г. няма да могат да приемат ефирна цифрова телевизия без декодиращо устройство.

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
0887 884 880
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed