Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Кристиан Кръстев: До края на годината всички шофьорски изпити ще могат да се провеждат на таблети 04.04.2013
Голям размер

До края на годината всички теоретични изпити за кандидат – водачи на моторни превозни средства ще могат да се провеждат на таблети. Това стана ясно по време на срещата на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев с представители на браншовите организации на учебните центрове.

„Електронно изпитване стартира преди по-малко от месец, но вече се налага като предпочитан начин за провеждане на изпитите и повече от половината кандидати решават листовките на таблети”, каза министър Кристиан Кръстев. По думите му тези данни надвишават с няколко пъти прогнозите на ИА „Автомобилна администрация” и вместо през 2016 г., както се очакваше,  до края на тази година администрацията ще осигури възможност всички кандидати да полагат теоретични изпити с електронни тестове.

„Днес стартира тръжна процедура за предоставянето на допълнителни електронни услуги при организацията и провеждането на обученията на кандидатите за шофьори”, съобщи министър Кристиан Кръстев. По думите му ще бъде внедрена система за Електронно подаване на документите за издаване на разрешение за обучение на кандидатите за водачи на МПС. Системата ще позволява част от необходимата информация да бъде взимана от други регистри на държавната администрация.

„Работи се по изграждането на Електронен регистър на кандидатите за водачи на МПС”, допълни Кристиан Кръстев. В обхвата на поръчката са включени и създаването на Електронен график за определяне на датите за провеждане на изпитите за водачи на МПС и Електронна контролна карта за нанасяне и отчитане на резултатите от практическите изпити за водачи на МПС. По пози начин ще бъде възможно да се проследи маршрута от съответния изпит и местата, където изпитваният е допуснал грешка. Мерките са резултат на дълго поставяни искания на бранша и през тази година ще бъдат реализирани.

Представители на браншовите организации изразиха задоволство от новите електронни услуги, които ИА „Автомобилна администрация” подготвя и предлага. Министър Кръстев се ангажира да продължи реформата в сектора и да има още по-стриктен контрол при провеждането на шофьорските изпити. По думите му са разпоредени проверки на учебните центрове, които предлагат обучение на цени, драстично по-ниски от пазарните и там са установени редица нарушения.

По-рано през деня министър Кристиан Кръстев имаше среща и с представителите на таксиметровите фирми. На нея стана ясно, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подкрепя въвеждането на патент за таксиметровата дейност и извеждането от сивия сектор на много фирми в таксиметровите превози, като по този начин ще се гарантира държавния интерес, както и този на честните превозвачи, заплащащи данъци съобразно законодателството ни.

„Трябва да работим съвместно за заличаването на сивия сектор при предлагането на таксиметрови услуги”, каза министър Кръстев. По думите му т.нар. копърки са еднакво вредни както за бизнеса на легалните компании така и за всички граждани и туристи в България. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че въведеният от МТИТС таван на цените при предлагането на таксиметрови услуги е много голяма стъпка в правилната посока, но засиленият контрол трябва да продължи. Ще се обръща внимание на всяка жалба от таксиметров превоз, постъпваща в институциите и ще се проверяват водачите стриктно дали отговарят на всички изисквания.

 

 


  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed