Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Зам.-министър Петър Киров: Изплатените средства по ОП „Транспорт“ достигнаха 50% 13.09.2013
Голям размер

Изплатените средства по ОП „Транспорт“ достигнаха 50% от бюджета на програмата, което е над 1 млрд. евро. Това заяви в Русе заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, по време на днешното откриване на обучителен семинар за журналисти по ОП „Транспорт“.

Друг важен показател, за да не се допусне загуба на европейски средства е сертифицирането на разходи към ЕК, т.е. искането за възстановяване на разходи от Комисията, допълни той. По думите му по този показател е постигнат добър напредък, като до момента 45% от европейското финансиране по програмата вече е поискано за възстановяване или това са над 730 млн. евро. „Минималната ни цел е до края на годината да докладваме пред ЕК още 106 млн. евро, с което ще елиминираме риска от загуба на средства“, каза още зам.-министър Петър Киров.

Паралелно с изпълнението на настоящата програма се подготвяме и за новия програмен период, в който приоритет се дава на екологичния транспорт, каквито са железопътния и водния, обяви зам.-министър Петър Киров. Той уточни, че сред основните приоритети в жп сектора ще бъде завършването на цялото железопътно направление от сръбската до турската и гръцката граници, както и цялостната рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас. По думите му в момента се извършва и подготовка за изграждането на интермодален терминал в Русе, който да бъде построен през следващия програмен период, като се работи усилено и върху варианти за финансиране на жп линията Русе – Варна.

Зам.-министър Петър Киров каза още, че със средства от Инструмента за свързаност на Европа се предвижда да се финансира и първия участък от жп линията Видин – София, който е до Медковец, както и проекта за подобряване на корабоплаването по р. Дунав, който да се изпълни съвместно с Румъния. В заключение той заяви, че списъкът от проекти е дълъг, като основното предизвикателство е да бъде постигнат баланс между нуждите от подобряване на инфраструктурата и наличното финансиране.

По време на семинара директорът на дирекция „Координация на програми и проекти“ към МТИТС Галина Василева представи общия напредък по изпълнението на ОП „Транспорт”. Презентацията можете да видите тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Костадин Вардев,
Пресцентър, МТИТС
Телефон: 02/ 9409 620
E-mail: kvardev@mtitc.government.bg
E-mail: press@mtitc.government.bg

Приложение
 Презентация за общия напредък по изпълнението на ОП „Транспорт” (960.84 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed