Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Зам.-министър Антон Гинев: Тази година трябва да е ключова за прекратяването на кражбите от железницата 28.01.2014
Голям размер

Тази година трябва да е ключова за прекратяването на посегателствата и кражбите от железницата. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев по време на провелата се днес дискусия, организирана от в. "24 часа" на тема "Терор на релсите".

Заместник-министър Антон Гинев каза още, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е предложило промени в Наказателния кодекс, не само за посегателства върху железопътната инфраструктура и подвижен състав, а и върху всички видове транспорт, включително и автобусния. По думите му, с направените предложения се цели прецизиране на текстовете, така че при подобни кражби да бъде отчитана, не само стойността на откраднатото, но и обществената опасност.

По време на дискусията, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че престъпленията, които най-често се извършват, са кражби на скрепителни елементи, релси, контактен проводник, различни видове кабели. Той уточни, че през миналата година се е запазила тенденцията на кражбите от 2012 година. По думите му, за решаването на проблема е необходимо да се направи анализ за подобряване на координацията между компетентните органи, както и да се помисли за изменения в Наказателния кодекс.

Посегателствата върху железопътната инфраструктура са наше ежедневие и ако санкциите са по-големи, ще бъдат прекъснати тези порочни практики, каза генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев. Възможностите на компанията за предотвратяване на посегателствата са ограничени, тъй като не разполагаме с необходимия човешки ресурс и правомощия. Разгънатата площ на железопътната инфраструктура е около 6 000 км., като тя е разположена на територията на цялата страна, поради което е невъзможно да бъде охранявана, каза инж. Ламбрев.

По време на дебатите заместник-изпълнителният директор на БДЖ Чавдар Трендафилов заяви, че през миналата година има и не малко набези над влакове, превозващи скраб, въпреки че вагоните са специално оборудвани. По думите му, за да се спре кражбата навреме зависи къде се намира влака. Въпреки охраната и видеонаблюдението, което имаме посегателствата са огромни – някъде по около един милион лева за пътнически и товарни превози, посочи Трендафилов.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed