Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Папазов представи отчет за дейността на МТИТС за изминалата година 03.07.2014
Голям размер

За една година са разплатени близо 555 млн. лв. по Оперативна програма „Транспорт“. Това стана ясно по време на пресконференцията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов за представяне дейността на министерството. По думите  му това са около 1/3 от всички плащания по програмата.

„Следващата седмица ще бъде сключен договорът за рехабилитация на железопътна гара Бургас“, съобщи министър Папазов. Сключени са 115 договора по програмата като е договорен целият наличен финансов ресурс. Сред основните цели на министерството през изминалата година бе налагането на по-бързо темпо на работа, за да се изпълнят всички проекти в рамките на програмния период. В тази връзка през последните седмици се проверяват всички големи инфраструктурни обекти на място, за да не се допусне забавяне.

Данаил Папазов посочи, че от юни 2013 г. досега са изготвени 12 законопроекта и са приети 38 подзаконови акта, чиято цел е разрешаване на проблемите в сектора, подобряване на бизнес средата и намаляване административна тежест.

„Дружествата в системата на МТИТС са с добри резултати, но по-сложно остава положението в железопътния сектор“, каза министър Папазов. Основните предизвикателства са свързани с преговорите с кредиторите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и завършването на участъците, които се ремонтират със средства от капиталовия трансфер на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и проектите по ОП „Транспорт“. Само със собствени средства НКЖИ е изградила 50 км пътна инфраструктура в общините, на чийто територии се строят нови жп линии. „Възстановихме добрия диалог с кредиторите на БДЖ и сме отправили конкретни предложения за изплащането на дълговете“, допълни министърът. Някои от предприетите мерки за стабилизиране на железницата вече дават ефект и трябва да бъдат продължени, за да доведат до траен резултат.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров представи част от постигнатите резултати в работата по ОП „Транспорт“. Основните проблеми, които са разрешени през последната година са получаването на втората нотификация за финансиране разширението на софийското метро, издаването на разрешение за строителство и реалното стартиране на жп обекта Септември-Пловдив и осигуряване на постоянен лиценз на НКЖИ за поддържане на телекомуникации – GSM-R.

По време на отчета за дейността на МТИТС, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров заяви, че са въведени 216 нови електронни административни услуги, от които могат да се възползват гражданите, бизнеса, централната и местна власт. Реализирани са и 200 електронни вътрешно-административни услуги и е създадена свързаност на 32 регистъра в държавната администрация.

По отношение на „Български пощи“ ЕАД, заместник-министър Тодоров посочи, че към днешна дата дружеството няма просрочени задължения. През изминалата година „Български пощи“ ЕАД е получило лиценз за търговия с ваучери за храна. През април 2014 г. е въведен и електронният пенсионен картон, който дава възможност на неговия притежател да получава своята пенсия от всеки град на страната. Български пощи имат сключени договори с Български спортен тотализатор за продажба на билети в пощенските станции и с Агенция „Пътна инфраструктура“ за продажба на винетни стикери. „След обсъждане със синдикалните организации е приет новия колективен трудов договор на дружеството“, допълни заместник-министър Тодоров.

В края на отчета, министър Папазов очерта три важни задачи за изпълнение:

  1. Следене и ежедневен контрол на сроковете за изпълнение на проектите, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“.
  2. Завършване на преговорите с кредиторите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.
  3. Въвеждане в експлоатация на всички обекти, които се строят и ремонтират по железопътната инфраструктура, финансирани от ОПТ и Държавния бюджет, за да може железницата да работи ефективно и да генерира приходи.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ТРАНСПОРТ” КЪМ 30.06.2014 Г.

ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ, ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯ

ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА И ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ОТ СИСТЕМАТА НА МТИТС

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed