Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от управителя на железопътната инфраструктура, приета с Постановление № 92 на Министерския съвет от 2012 г. 14.05.2014
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Мотиви

Мотивите за предложението са следните:

На 13 февруари 2014 г. Съдът на Европейския съюз се произнесе с решение по дело С -152/12 - Европейска комисия срещу България. Съгласно решението „като е позволила при изчисляването на таксите за минималния пакет достъп и релсов достъп до обслужващите съоръжения да бъдат включени разходи — а именно заплатите на персонала и социалноосигурителните вноски, които не могат да бъдат считани за произтекли директно вследствие на извършването на влаковата услуга, Република България не е изпълнила задълженията си по член 7, параграф 3 от Директива 2001/14/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2001 година относно разпределянето на капацитета на железопътната инфраструктура и събирането на такси за ползване на железопътната инфраструктура, изменена с Директива 2007/58/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2007 г.“

Съгласно чл.  260, параграф 1 от Договора за функциониране на Европейския съюз, ако съда установи, че държавата членка не е изпълнила свое задължение, което произтича от договорите, държавата е длъжна да предприеме незабавно необходимите мерки с оглед изпълнението на съдебното решение. В доклад до Европейската комисия от 11 април 2014г. относно изпълнението от Република България на съдебното решение по дело С-152/ 12 на Съда на Европейския съюз бе поет ангажимент до средата на м. юни тази година българската страна да нотифицира в ЕК направените промени в Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от управителя на железопътната инфраструктура, приета с постановление на Министерски съвет № 92 от 04 май 2012 г. С изменението на методиката от преките разходи се предлага да бъдат изключени заплатите на персонала и социалноосигурителните вноски. Ако промяната не бъде извършена, има опасност от прилагането спрямо Република България на чл. 260, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз: Съдът на Европейския съюз може да наложи на Република България да заплати еднократно платима сума и/или периодична имуществена санкция. Досъдебната фаза на производството по чл. 260 има само един етап – официално уведомително писмо.

Предложеният проект на акт няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, за което прилагаме финансова обосновка. Предложението е балансирано и не изисква допълнителни средства, освен предвидената субсидия за Национална компания „Железопътна инфраструктура” в бюджета. Приемането на предложените промени в методиката не води до промяна на размера на инфраструктурните такси и реализираните приходи от тях, както и не би оказало негативно влияние върху дейността на превозвачите.

С предложения проект на постановление не се транспонират и други европейски норми в българския закон, поради което не е нужно изготвянето на справка за съответствие с европейското право.

Проекта на постановление е съгласуван с всички министри, като направените бележки и предложения са обсъдени и целесъобразните са взети предвид.

Пълният текст на проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение на Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от управителя на железопътната инфраструктура, приета с Постановление № 92 на Министерския съвет от 2012 г. (обн., ДВ, бр. 36 от 2012 г., доп., бр. 30 от 2014 г.) може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Петър Миронов – главен експерт в ИА „ЖА”,
тел.: 02/ 9409517,
e-mail: pmironov@mtitc.government.bg

Приложение
 Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от управителя на железопътната инфраструктура, приета с Постановление № 92 на Министерския съвет от 2012 г. (13.29 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed