Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Постановление на Министерския съвет за осигуряване на средства от държавния бюджет за 2014 г. за съфинансиране на изпълнението на железопътни проекти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, в качеството на бенефициент на Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 год. 15.09.2014
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

 

Мотиви

Средствата за покриване на дължимото съфинансиране от страна на  НКЖИ на „големи“ железопътни проекти, одобрени за съфинансирани по ОПТ, са необходими за изпълнението на дейностите по следните инфраструктурни проекти:

  • „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай-Свиленград”;
  • „Модернизация на железопътен участък Септември – Пловдив – част от Транс-европейската железопътна мрежа”;
  • „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линията Пловдив-Бургас“.

Проектите са одобрени от Управляващия орган на Програмата и Европейската комисия за финансиране по Приоритетна ос 1 „Развитие на железопътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси” на ОПТ и са в изпълнение.

Вследствие на проведените през 2011 и 2013 г. тръжни процедури по основните дейности за рехабилитация и модернизация на железопътната инфраструктура по проектите по ОПТ, бяха реализирани значителни икономии, които се явяват разлика между индикативните бюджети (съгласно Анализа „разходи–ползи” към формулярите за кандидатстване) и реално получените цени на база сключените договори с изпълнители. Като резултат финансирането от ОПТ и ангажимента на бенефициента по „големите проекти“ са намалели с над 25 %. В цифрово изражение до момента индикативният принос на НКЖИ за проектите по приоритетна ос 1 е редуциран с около 40 млн. лв.

Необходимите финансови средства за извършване на разходите, свързани с кореспондиращото съфинансиране на НКЖИ досега, както  и предстоящите такива  до края на 2014 год.  за проектите изпълнявани от  НКЖИ по ОПТ са  на обща стойност около 63 143 хил. лв. без ДДС.

До момента НКЖИ и Управляващият орган (УО) на ОПТ са изпълнявали инструкциите от писмо на Министерство на финансите  № 92-00-367/28.09.2011 г., което гласи: „С оглед оптимално финансово управление и минимизиране на разходите за обслужване на предоставен кредитен ресурс е необходимо новите договори за отпускане на безвъзмездна финансова помощ да предвиждат плащанията от собствен принос, който покрива финансовия недостиг на бенефициента да бъдат извършвани след изчерпване на финансирането от СКФ и кореспондиращото национално финансиране по проекта.“, потвърдено  и с писмо № 91-00-992/10.11.2010 г. на Министерство на финансите.

За изчисляване на съфинансирането на НКЖИ при  проектите Пловдив-Бургас и Първомай-Свиленград се прилага процент съгласно одобрените формуляри за кандидатстване и договори за безвъзмездна финансова помощ – средно 13% от допустимите разходи, докато за проекта Септември-Пловдив е в порядъка на 5% от допустимите разходи, съгласно одобрения от Европейската комисия формуляр за кандидатстване (в договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ не са осигурени в пълен размер  допустимите средства).

С осигуряването на 15 000 хил. лв. ще се покрие част от задължението на предприятието за съфинансиране на строително-монтажни работи за 2014 г. по проектите, финансирани по ОПТ,  както следва:

  • „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай-Свиленград”, съфинансиране на стойност 6 700 хил. лв. без ДДС;
  • „Модернизация на железопътен участък Септември – Пловдив – част от Транс-европейската железопътна мрежа”, съфинансиране на стойност  5 300 хил. лв. без ДДС;
  • „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линията Пловдив-Бургас“ съфинансиране на стойност 3 000 хил. лв. без ДДС.

С предлагания проект на Постановление не се въвеждат актове на Европейския съюз, поради което не се прилага справка за съответствие с правото на Европейския съюз.

Пълният текст на проекта на Постановление на Министерския съвет за  осигуряване на средства от държавния бюджет за 2014 г. за съфинансиране на изпълнението на железопътни проекти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, в качеството на бенефициент на Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 год. може да се види в Приложението.

Лице за контакт:

Галина Василева - директор на дирекция "Координация на програми и проекти"
тел.: 02/9409 422  
e-mail:gvassileva@mtitc.government.bg

Приложение
 Проект на Постановление на Министерския съвет за осигуряване на средства от държавния бюджет за 2014 г. за съфинансиране на изпълнението на железопътни проекти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, в качеството на бенефициент на Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 год. (22.32 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed