Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Публични консултации за бъдещето използване на дециметровия обхват 470-790 MHz 16.01.2015
Голям размер

Европейската комисия е обявила за обществено обсъждане мненията и препоръките от доклада на групата на високо равнище с председател Паскал Лами (Доклад на Лами) на адрес:
https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/public-consultation-lamy-report-future-use-uhf-tv-broadcasting-band

Целта на общественото обсъждане е разработване на дългосрочна стратегия за използване на дециметровия (UHF) обхват 470-790 MHz в бъдеще.

Честотната лента от 470 до 790 MHz е разпределена за телевизионно радиоразпръскване и понастоящем се използва в ЕС предимно за цифрова наземна телевизия и безжично аудио оборудване – за подготовка на програми и специални прояви (най-вече безжични микрофони), за сценични представления и представяне на съдържание на места като театри и сцени на открито. Цифровите наземни телевизионни услуги, предоставяни на граждани в UHF обхвата, обхващат телевизионни канали със стандартна резолюция (SD) и висока резолюция (HD), които се приемат с помощта на външни и стайни антени. В България тези канали се получават безплатно, което означава, че гражданите не плащат такси за достъп за да ги гледат на своите телевизори.

В световен мащаб UHF обхват, използван за телевизионно радиоразпръскване, е обект на конкурентно търсене от страна на мобилните оператори. Мобилните оператори искат да го използват за предоставяне на безжични широколентови услуги с по-висока скорост и по-добър географски обхват. Въпросите са поставени чрез Международният съюз за далекосъобщения (МСД) – специализираната агенция на ООН, която отговаря за въпросите, свързани с информационните и комуникационни технологии. На последната Световна конференция по радиосъобщения през 2012 г. МСД прие, че горната част от UHF спектъра – радиочестната лента от 694 до 790 MHz (обхват 700 MHz), може да се използва за радиоразпръскване или за мобилни услуги в ЕС от 2016 г., по усмотрение на съответната държава.

Ситуацията е различна в отделните държави по отношение на пазарния дял и степента на разпространение на цифровата наземна телевизия в сравнение с други платформи, като например сателитна, кабелна или интернет телевизия. Въпреки това, ЕС трябва да излезе с последователна позиция за бъдещото използване на UHF обхвата, за да извлече максимална полза за своята икономика, за гражданите и културно многообразие.

Във връзка с това групата на високо равнище е разработила доклад с мнения и предложения за използване на оскъдните ресурси в UHF честотната лента в бъдеще.

В Доклада Лами се правят две основни препоръки:

1. Формулата „2020-2030-2025“: обхват 700 MHz трябва да бъде освободен от цифрова наземна телевизия до 2020 г. (+/- 2 години) за използване за безжични широколентови услуги, като по този начин се осигурят допълнителни честоти за мобилните оператори. Преходът, ако и когато използването на лентата се промени, е голямо предизвикателство на национално и европейско равнище. Във формулата се предвижда и регулаторна сигурност за цифровата наземна телевизия за спектъра под 700-мегахерцовата лента до 2030 г. В доклада се препоръчва и извършване на оценка на пазара до 2025 г. и адаптиране на стратегията на ЕС, ако това е необходимо.

2. Във „варианта за гъвкавост“ се предвижда използване на останалата част от UHF спектъра (честоти 470-694 MHz) за безжични широколентови услуги само с права посока на предаване (downlink). Радиотелевизионното разпръскване винаги ще има приоритет, но конкретни канали или места, които не се използват за наземно радиоразпръскване или подготовка на програми и специални прояви, могат да станат достъпни за приложения само с права посока на предаване в зависимост от обстоятелствата в съответната държава.

В доклада се отделя специално внимание на изготвянето на координирана позиция на ЕС за бъдещите световни конференции по радиосъобщения в подкрепа на европейската рамка. По-конкретно се предлага ЕС да не подкрепя на следващата Световна конференция през 2015 г. предоставянето на честотната лента 470-694 MHz предимно за мобилни услуги, която ще остане единствената лента за цифрова наземна телевизия.

В настоящето обществено обсъждане Европейската комисия се интересува приоритетно от вижданията на:

- секторите за мобилни комуникации и телевизионно разпръскване (включително сектора за подготовка на програми и специални прояви);

- експерти в тези области от академичните среди;

- граждани, потребители на телевизионни и/или безжични широколентови услуги, и асоциации на потребители.

При изготвянето на дългосрочна стратегия Комисията ще вземе предвид разнообразни източници на информация, като:

- доклада Лами;

- становището на Групата по политиката в областта на радиочестотния спектър;

- проучванията на Комисията;

- отговорите на настоящата консултация.

Период на консултацията:

12 януари 2015 г. – 12 април 2015 г. (дата на приключване)

Начин на представяне на мненията и становищата:

- по електронната поща, като приложите отговорите си в Word, PDF или ODF документ на адрес CNECT-B4-EXT@ec.europa.eu;

- по пощата на адрес:

European Commission
DG Communication networks, content & technology
Unit B4, Spectrum
Brussels 1049 – Belgium

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията благодари предварително за проявения интерес и предоставяне на мнения от заинтересованите страни, включително с копие до министерството.

Допълнителна информация можете да получите от следните лица за контакт от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията:

г-н Димитър Димитров – началник на отдел в дирекция „Съобщения”,
тел: 02 949 2337,
e-mail: didimitrov@mtitc.government.bg

г-жа Дора Тонева – старши експерт в дирекция „Съобщения”,
тел: 02 949 2102,
e-mail: dtoneva@mtitc.government.bg

Приложение
 RESULTS OF THE WORK OF THE HIGH LEVEL GROUP ON THE FUTURE USE OF THE UHF BAND (470-790 MHZ) (1010.49 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed