Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Пети конкурс от Програма “Подкрепа за ИКТ политики” 16.03.2011

На 15 март в залата на Информационния център на Представителството на Европейската комисия в България се проведе информационен ден, посветен на отворения на 1 март 2011 година пети конкурс от Програма “Подкрепа за ИКТ политики” от Рамкова програма “Конкурентноспособност и иновации”. Събитието беше организирано от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС),  в сътрудничество с фондация “Приложни изследвания и комуникации”.
Презентации от събитието ще намерите в края на настоящата информация.
Темите, условията и обхвата на настоящия конкурс, както и възможностите, за участие бяха представени от г-жа Тотка Чернаева – национален координатор по Програма “Подкрепа за ИКТ политики”, националните контактни лица – г-жа Ели Канева и г-жа Жулиета Тенчева, експертите от дирекция “Информационни технологии” на МТИТС – г-жа Виктория Бицова и г-жа Христина Добрева и г-жа Даниела Чонкова от фондация “Приложни изследвания и комуникации”.
Бюджетът на Програма  “Подкрепа за ИКТ политики” за целия програмен период е 730 млн. евро. За 2011 индикативният бюджет е 125 млн. евро, от които 115,5 млн. евро за настоящия пети конкурс. Крайният срок за подаване на предложения за проекти за този конкурс е 1 юни
2011 г.
За проекти по тема “Информационни и комуникационни технологии  за ниско въглеродна икономика и интелигентна мобилност” са предвидени 24 милиона евро. Програмата в областта на цифровите технологии в Европа подчертава важността на ИКТ за околната среда и призовава за партньорство между индустрията и правителствения сектор за постигане на структурна промяна към по- малко ресурсоемки продукти и услуги, за спестяване на електроенергия в  в сградите и електрическите мрежи, както и за развитие нискоенергийни и по-ефективни транспортни системи. Проекто-предложенията, които се подават по тази тема трябва да обхващат всички заинтересовани страни – администрация, предприемачи, производители, крайни потребители и т.н.
Електромобилите са една от най-значителните възможности за радикална промяна на днешната транспортна система. С това се цели преминаването към значително по-ниски въглеродни емисии. Затова Петият конкурс ще подкрепи до 3 пилотни проекта на обща стойност до 7 млн. евро за тестване на градски и междуградски информационни услуги, които улесняват и подпомагат потребителите при използването на електромобили. Това са например планирането на маршрути, оптимизация на използваната енергия и презареждането, технологични решения за споделяне на автомобили в градски условия и свързани с това бизнес модели.
Темата с най-голям бюджет в този конкурс е “Цифрово съдържание”, за нея са предвидени 38 млн. евро. Комисията очаква проекти за обогатяване на съдържанието в цифрова библиотека “Еuropeana” и за модернизиране на системите за  училищно образование в Европа чрез интегриране на е-ученето в учебните програмите.
21,5 млн. евро е бюджетът на тема “Информационни и комуникационни технологии за иновативно правителство и публични услуги”. По подтема “Към “облак” от публични услуги” (10 млн. евро) се очакват предложения за проекти, които да тестват и демонстрират добавената стойност на  архитектурите, ориентирани към услуги (SOA) и  технологията “изчисления в облак” (cloud computing) за предоставянето на по-гъвкави и лесни за разработване и използване публични електронни услуги от страна на публичната администрация. За подтема “Към единно европейско пространство за идентификация и удостоверяване на автентичността”, кандидатите трябва да направят предложения за единна европейска платформа за електронна идентификация на физически и юридически лица. Ще се финансира един пилотен проект на стойност 8,5 млн. евро , който да осигури използването на цифровата идентификация за електронни услуги в различни приложни сектори като транспорт, здравеопазване, социално и пенсионно осигуряване, заетост, публични и бизнес регистрации, банково дело, телекомуникации.
18 милиона евро са предвидени за технологични решения за здравеопазване и грижи за възрастните. Проектите трябва да подпомогнат общоевропейската цел до
2015 г. гражданите на Стария континент да имат онлайн достъп до медицинските си  здравни данни, а до 2020 г. – да ползват широко разпространени услуги чрез телемедицината.
Целта на тема “Отворени  иновации за услуги, предоставяни през интернет”  е да осигури широкото внедряване на стандарти и отворени платформи за предоставяне на продукти и услуги в градовете, базирани на нов “ултра-бърз Интернет”. Тези платформи трябва да подпомогнат развитието на иновативни екосистеми, да ускорят прехода към т.нар. „интелигентни градове” и  да осигурят широки възможности за ИКТ бизнеса за предоставяне на нови иновативни решения и нови, висококачествени и устойчиви услуги за гражданите и организациите. Ролята на доставчиците на публични услуги и общините е ключова. Бюджетът на темата е 14 млн. евро.
По подтема IPv6 развитие на услугите на електронното правителство в Европа се предвижда финансирането на един пилотен проект на стойност 3 млн. евро с цел да се стимулира надграждането на инфраструктурите и услугите на електронното правителство до IPv6 . Изчерпването на IPv4 адресите налага в кратки срокове публичните администрации и другите заинтересованите страни в процеса да се подготвят за въвеждането на IPv6, за да се гарантира непрекъснатост на услугите им. Очакваното въздействие от изпълнението на проекта е стимулиране на развитието на: обществени съобщителни мрежи и услуги на електронното правителство на база на IPv6; нови иновативни IPv6 технологии за поддръжка на съдържание и услуги, възползващи се от новите IPv6 функционалности; принос към недопускане на вторичен пазар на IPv4 услуги и спиране на спада в качеството на онлайн обществените услуги, причинено от изчерпване на IPv4 адресите.

  ПРЕЗЕНТАЦИИ:
  Работна програма-2011
  Нисковъглеродна икономика
  Цифрово съдържание
  ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване и социално приобщаване   
 
 
 
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • Вашата Европа
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • е-речник
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Отворени данни
  • Българският суперкомпютърен център (БСЦ)

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed