Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Представяне на темите от седми конкурс от Програма “Подкрепа за ИКТ политики” от Рамкова програма “Конкурентоспособност и иновации” на Европейската общност (2007-2013 г.)

На 06.02.2013 г. (сряда) експерти от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) проведоха информационен ден, посветен на седми конкурс от Програма “Подкрепа за ИКТ политики” от Рамкова програма “Конкурентоспособност и  иновации” на Европейската общност (2007-2013 г.). В рамките на събитието бяха представени тематиката и възможностите за участие на български организации в отворената на 21.12.2012 г. седма конкурсна сесия от Работна програма 2013 на Програмата. Крайният срок за подаване на предложения за проекти е 14 май 2013 г. Индикативният бюджет на конкурса е 125.7 млн. евро.

Допълнителна информация за седми конкурс може да намерите на адрес:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/call_CIP?callIdentifier=CIP-ICT-PSP-2013-7&specificProgram=ICT-PSP

Основната цел на Програма “Подкрепа за ИКТ политики” е да ускори развитието на устойчиво конкурентноспособно, иновативно и приобщаващо информационно общество чрез финансова подкрепа за най-добро използване на ИКТ от гражданите, бизнеса и правителствата. По Програмата се финансират пилотни проекти и се идентифицират и разпространяват добрите практики в европейски мащаб. През 2013 г. ще се финансират общо 5 теми, подразделени на 19 цели.

Най-голям бюджет от 39 млн. евро е предвиден за Тема 3 “ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване и социално приобщаване. Проекти се набират по пет подцели. С финансирането на тези проекти се цели завършване на пилотното Европейско партньорство за иновации в областта на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве, увеличаване на правомощията на пациентите и по-широко навлизане на теле-медицината и иновациите в здравеопазването, демонстриране на ефективността от иновативните решения, базирани на биофотониката и използването на инструмента „Обществени поръчки за иновативни решения”.

По Тема 2: “Цифрово съдържание, отворени данни и креативност ЕК е определила бюджет от 36 млн. евро. Темата подкрепя предоставянето в цяла Европа на продукти и услуги с добавена стойност, базирани на  висококачествено цифрово съдържание. Ще се финансират проекти, които осигуряват достъп на гражданите  до европейските културни ресурси чрез Европейската библиотека EUROPEANA, развитие на нови творчески индустрии, отворен достъп до научна информация и широко използване на цифровизирана географска информация. От особена важност е повторната употреба на културните ресурси за разработване на нови, иновативни приложения и услуги от страна на творческите индустрии. Дейностите по проектите трябва да се изпълняват при пълно спазване на авторското право и сродните му права.

Бюджет от 32,5 млн. евро са предвидени за финансиране на проекти по Тема 1 “Електронни обществени услуги, базирани на облак и интелигентни градове. Тази тема подкрепя изпълнението на: Плана за действие на ЕК за е-Правителство; Програмата Цифрова програма за Европа, която изтъква актуалната ролята на ИКТ за  постигането на т.нар. интелигентна мобилност, както и важността на ИКТ за развитието на по-енергийно ефективна и ниско въглеродна икономика и Стратегията на ЕК за развитие и използване на облачните технологии, в която се обосновава нуждата от преминаване към предоставяне на иновативни публични електронни услуги, базирани на „облак”.

Тема 5 “Отворени цели за иновации и други действия е с предвиден бюджет от 11,2  млн. евро. В рамките на тази тема ще се тества нова схема за финансиране на иновации, която ще бъде базирана на отворени конкурси за подаване на предложения за проекти, като пробен етап за проверка на този подход и подготовка за евентуалното му използване в Хоризонт 2020. Ще се подкрепят проекти за иновации в области от широк обществен интерес и такива, които съдействат за ускоряване на трансфера на иновативни приложения и услуги на общоевропейския пазар.

С най-малък бюджет от 7 млн. евро е Тема 4 “Сигурни електронни услуги”. В нея се подкрепят политиките на Комисията за защита на критичната информационна инфраструктура и борбата с кибер-престъпленията. Очакваното въздействие от проектите е изграждане на по-добра защита на бизнеса и собствениците на уебсайтове срещу кибер-атаки над техните сайтове и повишаване на сигурността на потребителите чрез намаляване на заплахите, създадени от злонамерени уебсайтове. Дава се възможност на европейската академична общност и индустрията в областта на сигурността да тестват и приложат резултатите от иновативните проучвания за защита на мрежовите информационни инфраструктури.

 Презентации:

Работна програма 2013.ppt (665 KB)

Електронни обществени услуги, базирани на облак и интелигентни градове.ppt (4.37 MB)

Цифрово съдържание, отворени данни и креативност.ppt (267 KB)

ИКТ за здравеопазване,достойно остаряване и социално приобщаване.ppt (3.9 MB)

Сигурни електронни услуги.ppt (157.5 KB)

Отворени цели за иновации и други действия.ppt (140 KB)

Насоки за изготвяне на предложение за проект 7 конкурс.ppt (1.49 MB)

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • Вашата Европа
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • е-речник
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Отворени данни
  • Българският суперкомпютърен център (БСЦ)

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed