Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Новини
Голям размер

01.10.2013

ОБЩИНА СТРЕЛЧА Е ВКЛЮЧЕНА В ПРОЕКТА НА МЯСТОТО НА ОБЩИНА БРАЦИГОВО

Община Брацигово отпада от списъка на 29-те общини по проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп в България, тъй като там има изградена подобна инфраструктура.

 

В проекта, на нейно място е включена община Стрелча.

За справка, виж обновената карта.

Във връзка с обявената информация от 13 юли, до момента не са получени публични коментари.

До 31 октомври 2013 г., всички заинтересовани страни, които имат подобни инвестиционни намерения, могат да се свържат с  Васил Василев, зам.ръководител на проекта на тел. 02/949 20 30  и на електронната поща: v.vasilev@esmis.government.bg

 

 

 

15.07.2013 г.

Община Брацигово отпада от списъка на 29-те общини по проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп в България и нейното място заема община Стрелча. В Брацигово няма да се изгражда оптична свързаност, както се предвижда по проекта, тъй като там има изградена подобна инфраструктура.

До 8 август 2013 г., заинтересованите страни, които имат подобни инвестиционни намерения, могат да се свържат с представителя на Екипа за управление на проекта Васил Василев на тел. 02/949 20 30.

 

26.11.2012 г.

Проект на Актуализирана и допълнена версия на Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп в Република България, приета с Протокол №46.25 от заседание на Министерски съветот 25.11.2009 г., както и проект на Национален оперативен план за изпълнение на стратегическите цели за изграждане на широколентов достъп в Р България (неразделна част от актуализираната национална стратегия) бяха подложени на процедура на обществено обсъжване и междуведомствено съгласуване по реда на чл. 32, ал.1 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Направените предложения и забележки са взети предвид.

Изготвеният проект е едно от действията за изпълнение, заложени в цел 41 – „Развитие на модерна широколентова инфраструктура” от Програмата на правителството на европейското развитие на Република България 2009 – 2013 г. и в Плана към нея, и конкретизира съответните дейности за изпълнение на залегналите в Програмата мерки.

Проектът на актуализирана Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп в Република България 2012-2015 г е изцяло съобразен с постановките, целите и приоритетите, залегнали в стратегическите документи на ЕС в областта на широколентовия достъп, а именно Стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж „ЕВРОПА 2020” и най-вече Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (Digital Agenda for Europe).

Предстои внасяне на проекта на стратегически документ за разглеждане от Съвета за развитие към Министерски съвет и приемането им от Министерски съвет до края на м. декември.

Забележка: Проектът на двата документа е приложен в раздел „Програмни документи“.

 

Държавата започва изграждането на оптична инфраструктура за бърз интернет в 29 общини и 24 населени места

24.10.2012

Държавата започва изграждането на оптична инфраструктура за достъп до интернет от следващо поколение в 29 общински центрове и 24 малки населени места, с обща дължина около 860 км. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС ) Христин Петков и Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма регионално развитие в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, подписаха днес в Министерски съвет инфраструктурния проект за развитие на високоскоростен широколентов достъп в България. ИА ЕСМИС е директен бенефициент по Оперативна програма „Регионално развитие”, Операция 2.2. „Информационна и комуникационна мрежа”. На подписването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам.министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и министърът на еврофондовете Томислав Дончев.

Избраните населени места по проекта са с обща територия от 7 919 кв.км. или 7% от територията на страната. В тях живеят 277 765 души, което е 8% от населението, живеещо извън областните градове и столицата, или 4% от населението на България. Общата стойност на проекта е в размер на 20 млн.евро.

Проектът за изграждане на оптични мрежи за бърз интернет достъп има за цел да създаде защитена, сигурна и надеждна инфраструктура за широколентов достъп от следващо поколение за нуждите на електронното управление и създаване на предпоставки за развитие на широколентовите услуги за гражданите и бизнеса в икономически изостанали и отдалечени райони на страната. Новата оптична инфраструктура ще повиши конкурентоспособността на местната икономика, като се улесни и стимулира ИТ-бизнеса при предоставянето на нови услуги на крайните потребители, което да доведе до повишаване на заетостта и жизнения стандарт на населението. Реализирането на проекта ще осигури благоприятни и равни условия за доставчиците на интернет да предоставят услуги, базирани на модерната оптична мрежа на гражданите и бизнеса. Не на последно място, хората, живеещи в слабо населените и отдалечени райони, ще имат достъп до он-лайн услуги, което ще коригира тенденциите за изолираност на тази част от населението от обществения и културен живот на страната.

 

20.02.2012

Приключи прединвестиционното проучване на инициативата за бърз интернет в отдалечени селища. ИА "ЕСМИС" като конкретен бенифициент разработва пакет документи за кандидатстване пред УО на ОПРР за изпълнение на инвестиционен проект за изграждане на широколентова инфраструктура до отдалечени слабонаселени райони.

 

Започва проучване на разпространението на бърз интернет в страната
12.04.2011

Представително за страната изследване на разпространението и използването на широколентов интернет и на свързани с него услуги, с фокус върху селските райони, ще бъде извършено в рамките на прединвестиционно проучване, обявено от Министерството на земеделието и храните. Анализът подпомага проучвателната фаза на инициативата за бърз интернет в отдалечени селища като се използват средства от Програмата за развитие на селските райони.    http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/procurement/ZOP/ObshtPorycka10.aspx

Изследването ще позволи да бъдат прецизирани целевите райони за включване в бъдещи инвестиционни инициативи. Ще бъде създадена карта на съществуващата широколентова електронна съобщителна инфраструктура в тези части на страната; социално-икономическото развитие на населените места, потенциалното търсене и потребление на интернет и електронни услуги, както и анализ на необходимите финансови ресурси за осигуряване на такава свързаност.

С цел повишаване ефективността на инвестицията се предвижда в отдалечените райони да бъде предприета кампания за разясняване и популяризиране на предимствата на Интернет и електронните услуги и повишаване на уменията на населението и бизнеса в тази сфера.

Информационни технологии
Актуално в ИТ
Политики
• Документи на Европейския съюз
• Информационно общество
• Политика в областта на широколентовия достъп
• Отворени данни
• Интернет управление
• Съвет на Европа
Програми на ЕО
• Хоризонт 2020
• Механизъм за свързване на Европа
• 7-ма рамкова програма
• Програма "Подкрепа за ИКТ политики"
Обществени Консултации
Нормативни актове
• Закони
• Наредби
• Проекти
Платформа за ИКТ стандарти
Архив

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • Вашата Европа
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • е-речник
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Отворени данни
  • Българският суперкомпютърен център (БСЦ)

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed