Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Президентът Росен Плевнелиев и министър Кристиан Кръстев стартираха строителството на метрото до Бизнес парка 25.04.2013
Голям размер

Президентът на Република България Росен Плевнелиев заедно със служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев стартираха строителството на разширението на метрото в отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4. На церемонията присъстваха и служебният вицепремиер и министър по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и др.

„С този проект ще свържем не само кв. Младост 1 с кв. Младост 4, но ще осигурим и бърза връзка с един от най-развитите учебни и технологични центрове в София”, каза министър Кристиан Кръстев. По думите му хилядите хора, които всеки ден пътуват до своите работни места в Бизнес парка или до някое от престижните учебни заведения в района, каквито са Американският колеж и Академията на МВР, ще могат да използват подземната железница. „През 2015 г. столицата ще има още близо 8 км и 7 нови метро станции, а подземната железница да осигури бърза връзка и до летище София”, допълни Кристиан Кръстев.

Президентът на Република България отбеляза, че проектът за разширение на столичното метро е сочен за успешен пример както на българско, така и на европейско ниво.

Благодарение на средствата от Оперативна програма „Транспорт”, през 2012 г. завършиха първите два етапа от проекта за разширение на метрото с обща дължина 13,5 км с 13 нови метростанции. През месец ноември 2012 г. започна строителството на Лот 1 от Етап III на проекта, включващ трасето „Бул. Цариградско шосе – ж.к. Дружба – летище София” с дължина 5 км и 4 метростанции, с краен срок на завършване – април 2015 г.

Днес стартира строителството на Лот 2 от Етап III – „ж.к. Младост I – Бизнес парк в ж.к. Младост IV”. Дължината на участъка е 2,7 км с 3 метростанции. Срокът за завършване на участъка и на етапа като цяло е края на месец април 2015 г. Цялото трасе е подземно, а строителството му е предвидено да се извърши по открит способ в укрепени изкопи. Общият размер на финансирането за отсечката от Младост 1 до Младост 4 възлиза на над 85 млн. лв.

 

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Август
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed