Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Приключи третото заседание на Обществения съвет в сектор „Транспорт“ 29.04.2013
Голям размер

Приключи третото заседание на Обществения съвет в сектор „Транспорт“, към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев. По време на срещата бяха разгледани различни предложения, свързани с борбата със сивия сектор в транспорта.

Представители на браншовите организации предложиха да бъде въведен Електронен регистър на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, да се създаде възможност за електронно подаване на документите за изпит, както и електронен вариант за провеждане на жребия за председатели на изпитни комисии, с възможност за проследяване онлайн в интернет.

Обсъдена беше и възможността до края на 2013 г. изпитите по теория за всички категории да бъдат извършвани изцяло на таблет. Поставен беше и въпросът за извършване на проверки на учебните центрове, предлагащи обучение на кандидат водачи на много по-ниски цени от пазарните. Представителите на браншовите организации заявиха още, че обучението на кандидати за водачи на МПС, извършвано в училищата и висшите учебни заведения също способства за нелоялна конкуренция, тъй като посочените субекти се субсидират от държавата и до голяма степен са освободени от данъци и такси.

От страна на представителите на автобусния и товарния бранш беше изразено мнение, че е необходимо да се предприемат всички възможни мерки за ограничаване на сивия сектор в транспорта. Според тях има лицензирани фирми, които притежават пет и повече автобуси и въпреки това не са регистрирани по ДДС. Друг проблем, който изтъкнаха от бранша е нелегалните превози, извършвани с микробуси и леки автомобили, които взимат клиентите на легалните превозвачи от автогари и спирки. Превозвачите поздравиха Автомобилна администрация за усилията които полага за решаването на проблема и призоваха за се увеличат съвместните проверки между различни институции, така че да се повиши ефективността при контрола на нелегалните превози. Предложено беше да се провери колко са регистрираните автобуси и товарни автомобили и колко от тях не са вписани към лицензи, защото с тях се извършват незаконни превози.

По отношение на предложенията, от ръководството на ИА „Автомобилна администрация“ изразиха позиция, че подкрепят исканията на бранша и вече работят по част от направените искания, а останалите ще бъдат разгледани и предприети необходимите действия за решаването на възникналите проблеми.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Валентин Божков зави, че преди седмица е стартирана обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изработи Електронен регистър на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Той допълни, че до края на тази година Автомобилна администрация ще има възможност на 100% да извършва изпитите по теория на таблет. По предварително утвърден график това трябваше да стане през 2016 г., а вече над 50% от кандидатите се явяват на електронен изпит.

По отношение на проверките на обучаващите форми Божков обяви, че преди две седмици е разпоредил да бъдат проверени всички обучаващи фирми за наличието на договори с техническите сътрудници, което е задължително условие за работата на учебните центрове. При липса на такива договори ще се налагат санкции и закриване на фирмите нарушители.

От ИА „Автомобилна администрация“ изразиха становище, че за изваждане на светло на приходите от таксиметрова дейност се работи по предложението за въвеждането на патентен данък. Продължават проверките и на автогарите. За първи път ИА „Автомобилна администрация“ е установила нарушение и е санкционирала автогара за непредоставяне на равни условия на превозвачи, което се наказва с глоба, в размер на 10 000 лв.

Всички предложения, изпратени за разглеждания от Обществения съвет можете да откриете на интернет страницата на МТИТС в категория „Обществен съвет“.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed