Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Папазов откри новия пътнически терминал на летище Варна 15.08.2013
Голям размер

Над 150 млн. лева са инвестирани в проектирането и строителството на двата нови пътнически терминала на летищата във Варна и Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на официалното откриване на терминала във Варна. На събитието присъстваха и министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, главният изпълнителен директор на Фрапорт Алета Фрейн фон Масенбах, представители на местната и централната власт и др.

„След построяването им, новите пътнически терминали автоматично стават собственост на българската държава“, каза министър Папазов. По думите му, това ясно показва предимствата на привличането на частни инвеститори в управлението и стопанисването на приоритетни държавни обекти, каквито са летищата, което води до бързото и качественото им модернизиране. „Нашият град вече има едно модерно европейско летище, което предлага качествени услуги на потребителите, красив и съвременен интериор“, допълни той.

Министър Папазов благодари на специалистите в гражданската авиация за развитието на авиационния сектор и за гарантиране безопасността на милионите пътници по света, които ползват този транспорт. „Затова общата ни цел е да продължим да предлагаме сигурен, редовен и ефективен въздушен транспорт“, допълни той.

Инвестицията само в строителството на терминала във Варна, възлиза на над 75 млн. лв. Той е построен за около 20 месеца на 20 000 кв.м., като това е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал.

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД във варненското летище за последната година и половина. В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът е изплатил повече от 100 милиона лева на държавата, като данъци, концесионни и други такси.

Строителството на терминала в Бургас също е във финалната си фаза на изпълнение като предстои и неговото откриване.

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed