Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Данаил Папазов: Имаме готовност от 1 януари да обвържем техническите прегледи със задълженията към КАТ 16.11.2013
Голям размер

Подкрепям идеята за минаване на годишен технически преглед само след платени всички задължения към КАТ и местната власт. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в интервю за Дарик радио. По думите му МТИТС има техническата готовност изискването да започне да се прилага от 1 януари 2014 г. и решението ще бъде взето след внимателен анализ и съгласуване с другите институции. До сега имаше изискване собствениците на превози средства да предоставят бележка за платени местни данъци преди започване на техническия преглед. С промените, системата за техническите прегледи може да бъде пряко свързана с тези на съответната община и КАТ, като максимално ще бъде ограничен човешкият фактор.

“Ще кандидатстваме по фонда за важни регионални проекти, който бе отделен от правителството в проекта на държавния бюджет”, съобщи министър Папазов. По думите му ще бъде предложен проект за интермодален терминал във Варна и преместване на пристанище Варна – Изток от сегашното му място, заедно с нова пътническа и товарна жп гара. ”Ще кандидатстваме за финансиране на първата фаза на този проект, който включва проектиране и започване на изграждане на кейова стена, което възлиза общо на около 105 млн. лв.”, допълни Данаил Папазов.

В отговор на въпрос, министър Папазов заяви, че в момента няма опасност за изпълнението на ОП “Транспорт”. “Това е най-добре работещата оперативна програма в България. Такива бяха оценките и на завършилия вчера Комитет за наблюдение на програмата”, допълни той. В ход е подготовката и на следващия програмен период на програмата, като през него Европейският съюз залага на екологичния транспорт. “По тази причина, заедно с министър Терзиева, предложихме инвестициите  за железопътен и пътен транспорт да бъдат разпределени по равно – 50 на 50”, каза министър Папазов.

Приоритетите в жп сектора са цялостното завършване на модернизацията на линията Бургас – Пловдив, както и започване на работа в частта София – Септември. Другите два проекта, които са включени в списъка на ОПТ за финансиране след 2014 г. са Карнобат – Синдел и Русе - Варна.

Данаил Папазов обясни, че през следващия програмен период в пътния сектор, остава за изграждане най-тежкият участък от АМ “Струма”, който обхваща Кресненското дефиле. В зависимост на наличния финансов ресурс след неговото започване, ще се работи по пътната връзка Видин – София в частта Видин до Монтана. “Фактически на трето място сред приоритетите ни са частта от АМ “Хемус” до пътния възел Плевен - Ловеч и проектът за изграждане на тунел под връх Шипка”, обясни транспортният министър.

В разговор за състоянието на Български държавни железници, Данаил Папазов посочи, че участието на Министерството на финансите в преговорите с кредиторите е допълнителна гаранция за ангажираността на цялата държава с въпроса. “Желанието ни е да разсрочим задълженията на дружеството за 10 години”, заяви министър Папазов. Той посочи, че вече са започнали и плащания по главницата, като само за месец октомври са изплатени над 30 млн. лв. “Това са средства, които сме осигурили без допълнителна помощ от държавата и са резултат на мерките, които въведохме”, посочи Данаил Папазов. На този етап не се предвиждат и никакви съкращения на персонал в БДЖ. Напълно се преработва и разписанието на БДЖ за 2014 г., като се очаква да бъдат възстановени линии, които са били спрени през 2011 г.

“Пристанище Варна и пристанище Бургас са напълно готови да поемат товаропотока от проекта Южен поток”, заяви министър Папазов. Той изрази надежда проектът да започне по-скоро, защото ще увеличи приходите на портовете и ще е предпоставка за тяхното модернизиране. “Надявам се това да помогне за подобряване и на товарооборота на БДЖ”, допълни той. 

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юни
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed