Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Данаил Папазов: Завършен е проектът на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 18.12.2013
Голям размер

Завършен е проектът на бъдещата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, която ще се изпълнява в периода 2014 – 2020 г. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на годишното публично събитие за представяне на напредъка в работата по ОП „Транспорт“. В заседанието взеха участие и неговите трима заместници Петър Киров, Антон Гинев и Георги Тодоров. Проектът на новата оперативна програма е в Министерски съвет, от където ще бъде изпратен към Европейската комисия за предварителни консултации.

По време на събитието стана ясно, че вече е одобрена и модификацията на програмата. Благодарение на това решение ще бъдат прехвърлени 122,1 млн. евро от приоритетна ос 4 (за морските и водните пътища) към приоритетна ос 3 (интермодалност), както и прехвърлянето на 20 млн евро от приоритетна ос 2 (пътна инфраструктура) към приоритетна ос 1 (железопътна инфраструктура). Средствата са крайно необходими, тъй като проектите, които трябва да се възползват от тези пари са в процес на изпълнение. Сред тях са проектите за разширение на метрото в столицата и за модернизацията на гарите в София, Пазарджик и Бургас.

„Изпращаме поредната добра година в работата по Оперативна програма „Транспорт“. Можем да отчетем, че сме договорили почти цялата налична финансова помощ от 2 милиарда евро. Разплатили сме на бенефициентите близо 1 милиард и 100 милиона евро, което е повече от 50% от средствата по програмата. От тях вече 770 милиона евро се върнаха в Националния бюджет от Брюксел, само по линия на Оперативна програма „Транспорт“, каза министър Данаил Папазов.

По думите му са рехабилитирани и изградени над 218 километра железопътни линии, а повече от 140 километра магистрали са пуснати в експлоатация. “Само за изминалата година бяха открити пет големи инфраструктурни обекта и дадохме старт на изпълнението на още осем“, допълни Данаил Папазов. Към момента се изпълняват общо 15 големи проекта, сред които ключови обекти като жп линията по направлението Септември – Пловдив – Бургас, автомагистрали „Струма“ и „Марица“, столичното метро. Министър Папазов подчерта, че целта ще бъде успешното завършване на всички проекти, които са в изпълнение и бързото стартиране на новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

По време на събитието Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ в МТИТС представи изпълнението на програмата, а социологът Венелин Стойчев запозна аудиторията с резултатите от социологически проучвания за изпълнението на ОПТ в периода 2007 – 2013 г. Според него, 80% от населението одобрява ОП „Транспорт“, а трите най-популярни проекта на програмата са АМ „Тракия“ със 75% разпознаваемост, софийското метро със 74% и АМ „Струма“ – 67%. 


Представяне на напредъка по ОП "Транспорт" за 2013 г.ppt (2.26 MB)

Социологически проучвания за изпълнението на ОП "Транспорт".ppt (2.95 MB)

 

 

Милан Мартинов,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията,
Дирекция „Връзки с обществеността и протокол”
Тел: +359 2 9409 625/301
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg 

Приложения
 Presentation_sclg_18_12_13_BG_Final_Final.ppt (6.37 MB)
 major_event_2013_16.12.2013.ppt (2.26 MB)
 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юни
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed