Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни 30.01.2014
Голям размер

От днес турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Димитър Ганев, днес на извънредна пресконференция.

Това решение е взето едностранно от турската страна. По думите му, като причина за предприемане на тези действия, Турция изтъква, че България е трябвало да предостави 125 000 транзитни разрешителни за тази година.

Димитър Ганев обясни, че квотите за разрешителните се предоговарят всяка година. За 2014 г. квотите не са договорени, въпреки многократните искания от страна на България да се проведе двустранна среща, на която да бъдат уточнени. През миналата година такава не се състоя, а до момента от страна на Турция дата за среща не е насрочена, каза още Ганев. Той допълни, че като мотив за отказа Турция посочва, че българската страна би следвало да й предостави броя разрешителни определен през 2012 г.

Димитър Ганев уточни, че българската страна не е съгласна с тези условия и настоява за среща, на която да бъдат уточнени тези въпроси. В допълнение той заяви, че въпреки липсата на разговори, от наша страна има абсолютна добронамереност. През тази година, спазвайки принципите на реципрочност, сме предоставили 5000 плюс допълнителни 10 000 разрешителни, така че турските превозвачи да нямат проблем с преминаването през България до края на февруари.

Димитър Ганев припомни, че в резултат на договорености през 2013 г. са разменени 250 000 еднократни транзитни разрешителни за Турция и 10 000 за България. Анализите показват, че на година турските превозвачи използват около 125 000, а българските 10 000. В квотата еднократни разрешителни са включени за всяка от страните по 1 100 от типа за/от трета страна и 32 000 двустранни разрешителни. Според спогодбата между двете държави при искане на някоя от страните за предоговаряне на квотата трябва да се проведе двустранна среща на която официално да бъде определен броя на разрешителните за следващата година. В спогодбата е уточнено, че в началото на годината всяка от страните предоставя на другата половината от договорените разрешителни. Димитър Ганев обяви още, че българската страна ще въведе реципрочни мерки, във връзка с предприетите от турска страна рестрикции.

Димитър Ганев каза още, че днес се е състояла среща на ръководството на Автомобилна администрация с представители на бранша, на която е станало ясно, че превозвачите подкрепят позицията на българската администрация.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Март
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed