Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Зам.-министър Петър Киров обсъди възможностите за развитие на Коридор 8 на среща в Брюксел 29.04.2014
Голям размер

България се ангажира с изграждането на железопътното трасе до границата с Република Македония. Това стана ясно от срещата на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, македонския му колега Елена Кузмановска и Александра Грание, директор в ГД „Разширяване“ на Европейската комисия. Благодарение на изразената принципна позиция и подкрепа, македонската страна ще може да се възползва от финансиране по предприсъединителните програми.

Заместник-министър Киров заяви, че дейностите на българска територия ще стартират успоредно със строителството на участъка Крива паланка – граница, който трябва да бъде завършен до 2022 – 2023 г. „През програмния период 2014 – 2020 г. ще се изпълни подготовката и проектирането на участъка Радомир – Гюешево от българска страна“, допълни той. По думите му в оперативен порядък ще се следи напредъка на македонска територия. При напредване на изпълнението, българската страна ще търси възможност за започване на дейности преди 2020 г. чрез финансиране от Механизма за свързване на Европа.

Двете страни се обединиха около мнението, че изграждането на железопътната връзка между България и Македония е от изключително значение за икономическото развитие на държавите. „Стартиралите строителни работи от македонска страна са много важни и обнадеждаващи с оглед изпълнението на тази дългогодишна амбиция на двете страни за свързването по железница на София и Скопие“, допълни Петър Киров. Според него трябва да се прилага координиран подход при изпълнението му, да се защитава обща позиция пред европейските институции и да продължи регулярния обмен на информация по планираните и текущите дейности.

За изпълнението на железопътното трасе от българска страна се предвижда модернизация на двете основни линии София – Перник – Радомир и Радомир – Гюешево, които към настоящия момент са на етап подготвени предпроектни проучвания. От гара Гюешево до границата с Македония има липсващ участък от 2,5 км., изграждането на който ще се изпълни със собствени средства и ще зависи от хода на строителните работи на македонска територия.

 

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юни
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed