Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Николина Ангелкова инспектира строителните дейности по жп линията Септември - Пловдив 18.08.2014
Голям размер

До 10 дни трябва да ни бъде представена ревизирана работна програма за строителството на отсечката Пазарджик – Стамболийски. Това каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на днешната инспекция на обекта. По думите й, е възможно прекратяване на договора с изпълнителя ако той не покаже, че има ресурс да приключи строителството в срок. На жп гара Огняново министърът провери работата по изграждането на нови коловози. Стойността на договора за строителство е над 54 млн. лв. без ДДС (с вкл. 10% непредвидени разходи).

Трасето е Позиция 2 от проекта за модернизация на жп линията Септември – Пловдив и към този момент има едва 6% физическо изпълнение, а натрупаното закъснение е 4 месеца. „С тези темпове не виждам как ще бъде спазен срока за завършване – май 2015 г.“, констатира министър Ангелкова.

По-рано през деня, министър Ангелкова посети Позиция 1, която обхваща трасето Септември – Пазарджик. Тя инспектира строителството на новия жп мост в близост до прелез Ковачево. По трасето е достигнато около 20% физическо изпълнение, а стойността на договора на изпълнителя е над 62 млн. лв. без ДДС (с вкл. 10% непредвидени разходи). „Искам да видя мобилизация и в началото на септември ще организирам среща, за да видя какъв напредък сте постигнали“, каза министър Ангелкова на представителите на изпълнителите. По думите й, няма да бъде допуснато оскъпяване на обектите, защото всички рискове трябва да са сметнати от изпълнителя още при подаване на офертата.

В рамките на инспекцията днес, министър Николина Ангелкова провери строителните дейности по Позиция 3 Стамболийски – Пловдив и положения нов железен път в междугарието Стамболийски – Тодор Каблешков. Физическият напредък по трасето надхвърля 27%, като стойността на договора на изпълнителя е малко над 56 млн. лв. без ДДС (с вкл. 10% непредвидени разходи). Вече има 9 км положен нов железен път.

Работата по проекта за модернизация на жп линията Септември – Пловдив трябва да приключи през 2015 г., в края на която изтича и крайният срок за допустимост на разходите по ОП „Транспорт“. Това превръща обекта в рисков от гледна точка на времето за изпълнение. По тази причина инспекцията на трасето бе включено в програмата на министър Николина Ангелкова още в първите дни след като пое поста. Ускоряването на работата по инфраструктурните обекти е основен приоритет за МТИТС, защото това ще осигури 100% усвояемост на средствата по ОПТ и няма да се допусне загуба на средства.

По-късно през деня ще бъде направен преглед и на приемните сгради по трасето Пловдив – Димитровград, част от които бяха модернизирани в рамките на предприсъединителната програма ИСПА.

 

 

 

Милан Мартинов,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625/301
e-mail: mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg

 • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
 • Концесии – актуално
 • е-услуги
 • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
 • 940 9400
 • 150-години МСД
 • Обществен съвет
 • Стратегия за пътна безопасност
 • БДЖ онлайн продажби
 • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
 • Цифрова програма за Европа
 • Открито управление
 • Отворени данни
 • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Август
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed