Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
900 км мрежа за бърз интернет в 53 слабо населени райони и общини осигурява достъп до световната мрежа на хиляди българи 27.11.2015
Голям размер

Изградената почти 900 км мрежа за бърз интернет в 53 слабо населени райони и общини осигурява достъп до световната мрежа на хиляди българи, както и възможност за развитие на малки фирми от сектора на телекомуникациите. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при представянето на успешно приключилия проект „Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България посредством изграждането на критична, защитена, сигурна и надеждна обществена ИКТ инфраструктура”, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/2.2-01/2011/001/24.10.2012 по Оперативна програма „Регионално Развитие” 2007-2013 г.

Заместник-министър Валери Борисов припомни, че подготовката на проекта започна преди 5 години. „Проведената процедура приключи без обжалване, като бяха подадени 8 оферти. Договорите за проектиране и изграждане на оптични кабелни и трасета бяха подписани през февруари 2014 година - в регион Северна България с Консорциум „ССВ-ТСВ 2015“, а за Южна България - с Консорциум „Броудбанд България“, каза още той.

По думите на заместник-министър Валери Борисов, получаването на разрешения  и събирането на необходимите документи е продължило два пъти по-дълго от самото изграждане на мрежите за бърз интернет. „Затова в момента обсъждаме проект на Закон за изграждане на мрежи за широколентов достъп, който ще ускори и улесни всеки следващ проект“, заяви той. Заместник-министърът посочи, че целта е преди 2020 година всички общини в страната да бъдат включени в мрежата за високоскоростен достъп до световната мрежа.

Валери Борисов благодари на екипите в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ЕСМИС) и на консорциумите – изпълнители за подготовката и реализацията на проекта. Той подчерта и важността на съдействието на Министерството на земеделието и храните, с чиято финансова подкрепа бе осъществено предпроектното проучване и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Оперативна програма „Регионално развитие“, която финансира проекта на обща стойност 20 милиона евро.

По време на церемонията изпълнителният директор на ЕСМИС Красимир Симонски осъществи на живо видео връзка с представители на общини, местни институции и училища в районите, които вече са обхванати от изградените мрежи за бърз интернет.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed