Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Ивайло Московски: Въвеждането на ТОЛ системата ще регулира дисбалансите в транспортния сектор 29.03.2016
Голям размер

Внедряването на ТОЛ система за тежкотоварните превозни средства значително ще намали дисбаланса в целия транспортен сектор, който съществува в момента. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на Единадесетата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа 2016", организирана от Градът Медиа Груп. „Надявам се, когато системата заработи, товаропотоците да бъдат разпределени между пристанищата, железниците и тежкотоварния автомобилен трафик“, посочи той.

„Още от първия мандат следваме последователна политика за развитието на транспортната инфраструктура, попадаща под управлението на МТИТС“, каза Ивайло Московски. „Европейските фондове използваме за изграждането на пътна и железопътна инфраструктура, както и за развитие на интермодалните превози и софийското метро. Концесиите са друг механизъм, който прилагаме основно за летища и пристанища“, допълни още той. Министърът заяви, че на 15 април влиза в сила новата евродиректива за концесиите, предстои също така внасянето на новия Закон за концесиите в Народно събрание. По думите му, той значително разширява обхвата си на действие и позволява съвсем нови параметри при бъдещи концесии. Настоящият закон разрешава максимален срок на концесия до 35 години, а новите изменения предвиждат тези ограничения да отпаднат. Промените в законодателството ще позволят доста по-гъвкави отношения между концедент и концесионер, така че при взаимноизгодни условия да се постигне ефективно сътрудничество.

„В краткосрочен план основната ни задача е да обявим процедурите за концесия на Летище София и Летище Пловдив, като се надявам да намерим стратегически инвеститори за двата обекта“, каза Московски. До две седмици се очаква да бъде обсъдено от Министерски съвет предложението за концесия на летището в София, а утре ще се обсъжда концесията на летището в Пловдив. Министърът допълни още, че скоро ще бъдат стартирани процедурите за пристанищата Видин – юг, Русе – изток  и Русе – запад.

„Проектирането на интермодалния терминал във Варна е във финална фаза и в момента се извършват проучвания за изграждането на терминала. Интермодалният терминал в Пловдив ще бъде завършен до средата на годината“, посочи министър Ивайло Московски. Той добави, че по отношение на железопътната инфраструктура приоритетно се работи по направлението от сръбска граница до Бургас, както и от сръбска до турска граници.

 

 

За информация:
Десислава Терзийска, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 633/301
e-mail:
dterziyska@mtitc.government.bg
press@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed