Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министър Ивайло Московски: Към момента няма инвеститорски интерес за приватизация на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД 12.05.2016
Голям размер

По информация, получена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, към момента няма заявен инвеститорски интерес за приватизация на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на брифинг днес, след проведена среща с ръководствата на синдикалните организации и на националния железопътен превозвач.

Министър Московски коментира, че освен приватизацията на дружеството, в Стратегията за развитие на железопътния транспорт е заложена и втора алтернатива за оздравяване на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД, а именно да продължи да съществува като държавна компания.

Министърът подчерта, че МТИТС няма отношение към назначаването и освобождаването на персонал в дружествата от системата. Всяко от тях има ръководство, което взима тези решения. Тиражираните в публичното пространство цифри, касаещи служителите, са заложени в предварителни разчети и не могат да бъдат обявявани като категорични, коментира още министърът. Ръководството на „Холдинг БДЖ“ ЕАД ще работи със социалните партньори, за да бъде намерен оптималният вариант за преструктуриране и оздравяване на жп дружеството, превозващо товари. Крайната цел е то да бъда едно работещо предприятие, добави Московски. Той бе категоричен, че процесът ще протече с минимален ефект върху хората, работещи там.

Стратегията е изпратена в Брюксел и очакваме нотификация за държавна помощ, за да можем да използваме приходите от концесията на летище София за погасяване на дълговете на пътническия жп превозвач, като в рамките на 4-5 месеца ще получим отговора на ЕК, каза още Ивайло Московски и припомни, че документът беше подкрепен от всички членове на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание.

По време на разговори с министър-председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов, взехме решение да търсим вътрешен ресурс за погасяването на дълговете на железницата. По думите му, тези заеми не са държавно гарантирани, но сега се налага да бъдат платени, въпреки че отговорността за огромната задлъжнялост на дружеството не е по вина на сегашното ръководство. Именно затова е взето решението приходите от концесията на летище София да бъдат пренасочени от Сребърния фонд за изплащане на дълговете, като това е заложено в чл. 101 в Закон за държавния бюджет за 2016 г.

Изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Владимир Владимиров съобщи, че общата задлъжнялост на дружествата е намаляла от 850 млн. лв. през 2009 г. на 458 млн. лв. през 2016 г. Дълговете към кредиторите за същия период са намалели от 641 млн. лв. до 245 млн. лв. към днешна дата. Владимиров допълни, че тенденцията за финансовото състояние на „БДЖ-Товарни превози“ също е положителна, въпреки намаляването на пазарния му дял. По отношение на оптимизацията на дейностите, Владимиров съобщи, че има различни варианти и служителите могат да бъдат пренасочвани или към други държавни компании, или частни фирми, но все още всичко е в процес на обсъждане.

 

 

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed