ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Транспорт » Нормативни актове » Проекти

Проект на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България 05.03.2012
Голям размер

МТИТС публикува справка за отразяване на предложенията от получените становища по време на общественото обсъждане на проекта на План за въвеждане на цифрово наземно телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България

 

 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщава, че е изготвен проект на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България.

Проектът е публикуван в електронен вид за обсъждане със заинтересовани лица и е на разположение до 17.30 часа на 3 април 2012 г.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщава, че удължава срока за обществено обсъждане на проекта на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България до 17:30 часа на 3 май 2012 г.

Мотиви:

Проектът на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България е изготвен на основание § 209, ал. 6 на ПЗР на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) (ДВ, бр. 105 от 2011 г. в сила от 29.12.2011 г.) .

Основните акценти в плана са:

- Проектът на план включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T), с крайна дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване в Република България на 1 септември 2013 г.

- Определена е продължителността на едновременното излъчване – 6 месеца, като началото му се предвижда за 1 март 2013 г.

- Определени са условията и критериите, по които на лица със специфични социални потребности ще бъдат осигурени устройства, позволяващи достъп до наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T), по стандарта MPEG 4 .

- Определени са взаимоотношения между доставчиците на медийни услуги и предприятията, разпространяващи програмите им, чрез мрежи за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване.

- Определени са действията на държавата във връзка с осигуряване на прехода от аналогово към цифрово наземно радиоразпръскване, за което са осигурени финансови средства в републиканския бюджет за 2012 г.

- Създава се Орган по цифровата телевизия, включващ всички заинтересовани страни. Органът се предвижда да заседава редовно, за да отчита напредъка по изпълнението на Плана 2012 г., да изразява становища по възникнали въпроси и проблеми и да предприема необходимите мерки за преодоляването им. В компетентността на органа ще бъде определянето на периода и графика за изключване на аналоговите предаватели, както и обсъждането на информация относно възникнали смущения при аналоговото и цифровото излъчване, и др.

 

Пълният текст на Проекта на Планa за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България  може да се види в Приложението.

Лица за контакти:

Дора Тонева - старши експерт в дирекция „Съобщения”,
тел. 02/ 949 2102,
e-mail: dtoneva@mtitc.government.bg

Латинка Разпопова - главен експерт в дирекция „Съобщения”,
тел. 02/ 949 2417,
e-mail: lgrazpopova@mtitc.government.bg.

 

Приложения
 Проект на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България (411.5 KB)
 Справка за отразяване на предложенията от получените становища по време на общественото обсъждане на проекта на План за въвеждане на цифрово наземно телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България (878.5 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени