ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Транспорт » Нормативни актове » Проекти

Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на Република България, приета с Постановление № 287 на Министерския съвет от 2010 г. 29.09.2015
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

 

Мотиви

Промените в Наредбата са свързани с въвеждане на изискванията на Директива 2014/100/ЕС на Комисията от 28 октомври 2014 година за изменение на Директива 2002/59/ЕО на Европейския парламент и на Съвета за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация. Директивата има за цел да гарантира, че държавите-членки ефективно и последователно изпълняват задълженията си като държави на знамето, да повиши безопасността и предотврати замърсяването от кораби, плаващи под знамето на държава-членка. Системата на Съюза за морска информация и обмен (SafeSeaNet), създадена в съответствие с Директива 2002/59/ЕО, повишава морската безопасност, пристанищната и морската сигурност, опазването на околната среда и готовността за предприемане на действия в случай на замърсяване, дава възможност за обмен на допълнителна информация, с цел улесняване на ефикасно движение и транспорт по море.

Посредством Директива 2014/100/ЕС се изменя и допълва Приложение III от Директива 2002/59/ЕО, с което се цели допълнително да бъде улеснен обменът и споделянето на информация и да бъде улеснено използването на системата, на интегрираната информационна система и на платформата за осигуряване на сближаването и оперативната съвместимост на морските системи и приложения. Проектът на Постановление предвижда актуализиране на Приложение № 7 към чл. 11а, ал. 3 от Наредбата за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на Република България, във връзка с електронните съобщения и системата SafeSeaNet.

Приемането на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на Република България, няма да окаже пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, за което е изготвена и приложена финансова обосновка в съответствие с чл. 35, ал. 1, т. 4, буква „б“ от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Проектът на Постановление въвежда изискванията на Директива 2014/100/ЕС, поради което е изготвена и се прилага таблица за съответствие с нормите на европейското право, в съответствие с Постановление № 85 на Министерския съвет от 2007 г. за координация по въпросите на Европейския съюз,.

В съответствие с чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове и в изпълнение на чл. 35, ал. 2, т. 7 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, проектът на Постановление е публикуван на електронната страница на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и на портала за обществени консултации на Министерския съвет.

 

Пълният текст на проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на Република България, приета с Постановление № 287 на Министерския съвет от 2010 г. (обн., ДВ, бр. 97 от 2010 г., изм. и доп., ДВ, бр. 24 от 2012г.) може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Стела Атанасова - старши експерт, ИА“МА“,
тел.: 02/ 930 09 50,
e-mail: stela.atanasova@marad.bg

Приложение
 Проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на Република България, приета с Постановление № 287 на Министерския съвет от 2010 г. (49.5 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени