ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Транспорт » Нормативни актове » Правилници

Правилник за организацията, задачите и функциите на специализиран орган на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за технически надзор на съоръженията с повишена опасност

Издаден от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, обн., ДВ, бр. 42 от 20.05.2014 г., в сила от 20.05.2014 г.

Глава първа

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С този правилник се уреждат организацията, задачите и функциите на дирекция "Безопасност, технически надзор и управление при кризи" като специализиран орган за технически надзор на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията по Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП) и по Закона за инспектиране на труда за осъществяване на технически надзор върху съоръженията с повишена опасност (СПО) в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и на СПО, монтирани на подвижен железопътен състав, независимо от тяхната собственост.

Чл. 2. Техническият надзор върху СПО в МТИТС и на СПО, монтирани на подвижен железопътен състав, независимо от тяхната собственост, се осъществява за спазване на техническите изисквания, правилата и нормите за устройство и безопасна експлоатация на съоръженията, определени в нормативните актове, с цел да се гарантират безопасното и безаварийното им ползване, опазване живота и здравето на хората, околната среда, сградите и вещите.

Чл. 3. (1) Съоръженията с повишена опасност в МТИТС, освен определените в чл. 32 на ЗТИП, са и всички съставни възли, агрегати и функционално отделни единици от подвижния железопътен състав, които по функции и параметри могат да бъдат отнесени към някое от СПО или това е записано в технологичната им документация.

(2) Сроковете и видът на периодичните прегледи и изпитвания на съоръженията по ал. 1 се определят съгласно наредбите по чл. 31 ЗТИП и инструкциите за експлоатация на производителя на съоръженията.

Чл. 4. На технически надзор подлежат всички СПО, ползвани в МТИТС, и СПО, монтирани на подвижен железопътен състав.

Приложение
 Правилник за организацията, задачите и функциите на специализиран орган на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за технически надзор на съоръженията с повишена опасност (61.66 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени