ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Отворени данни » Политика на ЕС по отворени данни

Европейската комисия, Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“, Unit G.3 Value Data Chain представя на европейския портал за данни зрелостта на отворените данни в Европа през 2015 година
Голям размер

 

Контекст: Отворените данни, Цифровата програма за Европа и Стратегията за цифров единен пазар

      

Отварянето на данни е основна задача в Цифровата програма за Европа (2010) и съществен елемент за реализацията на Стратегията за цифров единен пазар - един от десетте приоритета на ЕК.

Проучването за "Зрелостта на отворените данни в Европа" през 2015 г. е подготвено в контекста на проекта за Европейския портал за данни на ЕК и консорциум. Предоставената обобщена и анализирана информация от България, поискана в рамките на този проект, е представена тук.  Повече информация за проекта за Европейския портал за данни на ЕК ще намерите тук.

Резултатът от проучването на процеса на отваряне на данни в 28-те държави-членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария е оптимистичен за България. Той е постигнат чрез добра организация, координация, синергия (1.52 MB)и ентусиазъм на правителствения и неправителствен сектор, въз основа на обобщен, анализиран и изпратен в ЕК въпросник. За България е отредено място между първите 10 страни!

Данни за България

България: Преглед на инициативата

Икономическо проучване за отворени данни

Повече информация за отворените данни в България ще намерите на сайта на МТИТС на банер - „Отворени данни големи данни“.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени