ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Информационни технологии » Политики » Информационно общество » WSIS

Български проект получи признание за значителен принос за развитието на Информационното общество

Голям размер

Проект на Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград е отличен с престижна награда в раздел "Културно многообразие, идентичност и езиково многообразие" на тазгодишното издание на WSIS Project Prizes 2015 награди за проекти и добри практики. Осемнадесетте победители бяха обявени на 26 май 2015 г., в Женева, на Световната среща на високо равнище за информационното общество от Главния секретар на Международния съюз по далекосъобщения (ITU) - г-н Houlin Zhao.

ITU отличава проекти със значително въздействие върху развитието на информационното общество на местно, регионално и глобално ниво. Награди се дават в 11 сфери, като победителите са излъчени на база резултатите от онлайн гласуване на над 100 000 представители на заинтересованите страни от цял свят.

Целта на наградения български проект е да се представи спорта като част от съвременната култура. Дейностите са били насочени към създаване на диалог между спортни центрове, асоциации, местни власти и неправителствени организации. Като партньор е била привлечена младежка организация от Гърция. В рамките на проекта са създадени уеб сайт, страници на български и гръцки език в социалните мрежи, организирани са фестивал, конференция, а спортният музей във висшето училище е получил ново ИТ оборудване.

Повече информация за наградените проекти може да намерите на адрес: http://www.itu.int/net4/wsis/forum/2015/Content/doc/reports/wsisstocktaking-successstories-2015.pdf

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията ежегодно разпространява информация до различни български ведомства във връзка с възможностите за участие в инициативата.

В съответствие с приобщаващия всички заинтересовани страни модел, наградите признават изключителните постижения на широк кръг от организации за прилагането на визията и целите, определени от Световната среща на върха по въпросите на информационното общество през 2003 г. (Фаза 1) и 2005 г. (Фаза 2). Целта на конкурса е да се покажат успешни инициативи и най-добри практики, които лесно могат да бъдат приложени от други държави чрез използването на информационните и комуникационни технологии като катализатор на социално-икономическото развитие. Победителите в конкурса тази година са представители на правителствения сектор, международни организации, компании от частния сектор, неправителствени организации и представители на академичните среди. Повече от 300 проекта са били номинирани за участие, което е с два пъти повече от проектите през 2014 г. Областите, в които се състезават проекти са: Роля на правителството и на заинтересованите страни в популяризирането на ИКТ за развитие, Информационна и комуникационна инфраструктура, Достъп до информация и знания, Изграждане на капацитет, Благоприятна среда, Електронно управление, Електронен бизнес, Електронно обучение, Електронно здравеопазване, Електронна заетост, Електронно селско стопанство, Електронна наука, Културно многообразие, идентичност и езиково многообразие, Медия, Етични измерения на информационното общество, Международно и регионално сътрудничество.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени