ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

14 януари - професионален празник на ДП "Транспортно строителство и възстановяване" 115 години от създаването на първото военизирано железопътно подразделение в България 13.01.2003

14 януари е професионалният празник на Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". На тази дата преди 115 години с Указ № 4 княз Фердинанд създава първото военизирано железопътно подразделение в Българската армия - Железопътна рота към пионерния полк в Русе. С това се поставя началото на обособен род транспортни войски, които с годините преминават през различни етапи на развитие. 114 години и в мирно и във военно време те служат достойно на Отечеството. Много поколения военнослужещи отбиват военния си дълг, придобивайки военни и граждански транспортни специалности. Благодарение на техния патриотизъм и всеотдайност се изграждат, ремонтират и поддържат хиляди километри от железопътната и пътна система на страната и обекти от транспортната инфраструктура.

ДП "ТСВ" е приемник на закритите Войски на министерството на транспорта. На 01.01.2003г. предприятието отбеляза своята първа годишнина. В него работят около 1900 инженерно-технически и транспортни специалисти, служители и работници, 90% от които са кадри на Транспортни войски.

През изтеклата година предприятието със своите поделения в София, Варна, Горна Оряховица, Раднево и Пловдив е изпълнило строително-монтажни работи за над 25 млн. лв. То е основният изпълнител на Оздравителната програма на БДЖ. Завършена е работата по механизираното подновяване на железния път в участъците Роман-Кунино (9113м), Мездра Изток - Струпец (10050 м), Бутово - Павликени (9347 м), Жельо Войвода - Зимница (8651 м), продължава работата по удвояването на линията и тунелите на железопътна линия Карнобат - Синдел.

Ремонтирани са железопътни участъци над 38 км, изградени са 23 км отводнителни съоръжения, над 20 км се подменените магистрални кабели, 380 хил. м3 са извършените земни работи.

Освен с Национална компания "Железопътна инфраструктура", предприятието работи с: Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Изпълнителна агенция "Пътища", енергийния комплекс Марица-Изток АД и много други.

Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" поддържа ежедневна готовност за борба с природни бедствия, аварии и катастрофи, участва в борбата по ликвидиране на последствията при пожари и наводнения, снежни навявания и обледенявания на електрическата система.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени