ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Предстоящата приватизация на БМФ беше обсъдена на специална среща във Варна 04.08.2006
Голям размер

Предстоящата приватизация на Параходство „Български морски флот” ЕАД беше обсъдена на специална среща във Варна. Тя се състоя днес, в сградата на Фестивалния комплекс. В обсъждането на проекта взеха участие министърът на транспорта Петър Мутафчиев, председателят на комисията по транспорт и съобщения на Народното събрание проф. Йордан Мирчев, председателят на КНСБ д-р Желязко Христов, президентът на КТ „Подкрепа д-р Константин Тренчев, председателят на междуведомствената комисия към МС Цвета Каменова и народният представител от ОДС Христо Кирчев. В дискусията за приватизацията се включиха и представители на Българската Асоциация на корабопритежателите /БАК/, на Българската асоциация на корабните брокери и агенти /БАКБА/, на Българската търговска камара и на граждански конвент на 12 неправителствени организации.

Министър Мутафчиев представи стратегията, като посочи, че най-важната задача при подготовката на приватизацията на БМФ е да се гарантира засилването на ключовата му роля за развитие на бизнеса в Североизточна България и да се осигури социалния ангажимент на бъдещия собственик към заетите в бранша работници. Той допълни, че Българският морски флот формира цял отрасъл в българската икономика и е основна част от поминъка на Варна и региона.

Като основни мотиви за приватизация на Български морски флот експертите от Министерството на транспорта посочиха нуждата от повишаване на конкурентноспособността и потенциала на дружеството да увеличи още значението си за региона. Това е свързано с влагането на значителни инвестиции за подобряване на дълготрайните активи, подобряване на управлението на дружеството и с привличане на надеждни товародатели. В мониторинговия доклад на Европейската комисия за 2005 г. пълната собственост на държавата върху Български морски флот е причина той да е сред т.нар. „жълти зони”. Според доклада „независимостта на българската морска администрация не е напълно осигурена, докато Параходство "Български морски флот” ЕАД остава притежавано от държавата дружество”.

Според проекта за приватизация бъдещият инвеститор е задължен да запази основната дейност на дружеството за срок от 10 години от датата на придобиване на акциите. Допустимо е допълване на предмета на дейност на дружеството, ако е извършено в съответствие с действащата нормативна уредба, която регламентира дейността му. Новият собственик ще е задължен да запази структурата и разпределението на капитала в Български морски флот за срок от 5 години от датата на придобиване на акциите.

Стратегията съдържа забрана за намаляване на придобитото акционерно участие от купувача в дружеството за срок от 10 години, освен с изричното разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол. Купувачът е задължен също да не допуска ликвидация и обявяване на дружеството в несъстоятелност за 10 годишен период. За същия период инвеститорът ще трябва да гарантира плаването под знамето на Република България на поне 60% от общия тонаж на корабите, като до 10 години след сключване на сделката средната възраст на тези кораби трябва да бъде намалена под 20 год.

Сред останалите задължения на бъдещия инвеститор ще са да оптимизира съпътстващите дейности и услуги, свързани с основния предмет на дейност, да изпълнява задачите по държавния военновременен план и да спазва задълженията, произтичащи от членството на България в НАТО.

Съгласно проекта за приватизация бъдещият собственик ще придобие 70% от акциите в капитала. От дружеството ще бъдат извадени неоперативните активи.

Параходство "Български морски флот” ЕАД е сред най-големите корабособственици в региона на Черно море и Източното Средиземноморие. В момента дружеството притежава 77 кораба: 49 за насипни товари, 12 за контейнери, 6 танкера, 5 многоцелеви, 3 за генерални товари и 2 ферибота. Общият им тонаж е 1 481 001 хил. тона. Към края на миналата година в дружеството са работили общо 4 565 служители от региона: 3 417 плавателен състав и 1 148 – брегови персонал.

Текстът на стратегията за приватизация на Параходство "Български морски флот” ЕАД можете да откриете в Приложение.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева
, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail:
ggrozdeva@mt.government.bg

Приложение
 Стратегия за приватизация на Параходство „Български морски флот” ЕАД (163 KB)
 Коментари (0)


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени