ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Ивайло Московски: 18 метра остават, за да бъде свързан изцяло Дунав мост 2 03.10.2012
Голям размер

Осемнайсет метра остават за да бъде свързан изцяло Дунав мост 2 от българския до румънския бряг. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на днешната инспекция на строителната площадка на моста. Общата дължина на съоръжението е 1791 метра.

„Към момента са завършени около 86% от строителните работи по съоръжението, а финансовото изпълнение на договора е 96%", каза министър Ивайло Московски. По думите му държавата е направила всичко необходимо, за да реши проблемите на изпълнителя и да гарантира финансирането на проекта. „Очаквам проектът да осигури нови инвестиции и да даде икономически тласък на този регион, както и да доведе до откриването на голям брой работни места за местното население“, каза министър Московски.

Очакваният трафик още през първата година от пускането в експлоатация е над 100 хил. превозни средства. „Нашата страна трябва да е готова за този трафик затова ние полагаме големи усилия за развитие на целия транспортен коридор“, каза Московски.

Вече е напълно завършена прилежащата инфраструктура на моста. В края на месец септември Инженерът на обекта издаде съответния сертификат за готовност за приемане на строителството и се пристъпи към работа на комисиите за изпитване и въвеждане на строежа в експлоатация. Прилежащата българска инфраструктура към новия мост на река Дунав при Видин – Калафат обхваща изграждането на четири пътни и четири железопътни надлеза по трасето на международен път Е79, построяване на 7 км и рехабилитация на 7 км жп линии, реконструкция на тяговата подстанция Видин и електрификация на железопътния участък към моста. Също така и модернизация на системите за жп сигнализация, телекомуникации и безопасност и изграждане на нова обща гранична товарна гара и ново здание за обслужване на пътниците в пътническа гара Видин.

Снимки от събитието можете да откриете тук.  

 


Милан Мартинов,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625/301
e-mail: mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени