ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Данаил Папазов: Само за 15 дни над 23 хил. моторни превозни средства преминаха през Дунав мост 2 20.07.2013
Голям размер

Само за 15 дни, в двете посоки на моста “Нова Европа” при Видин – Калафат, са преминали общо 23 365 моторни превозни средства. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в телевизионно интервю днес. Ако този темп се запази през първата година от неговата експлоатация ще преминат с около 150 хил. МПС над първоначалните прогнози.

Министър Данаил Папазов подчерта, че този трафик и проектът като цяло, създават предпоставки за подобряване условията на живот и могат да създадат нови работни места за повече от 500 00 души, които живеят в областите Видин, Враца и Монтана.

Той добави, че след откриването на моста „Нова Европа“, се очаква засилване на трафика по пътя Видин – София. В тази връзка в рамките на този програмен период на Оперативна програма “Транспорт” се финансира подготовката (проектирането на пътя Видин – Монтана), а през следващия ще се търсят средства за неговото строителство. По ОП „Транспорт“ са осигурени средства и за строителство на обходите на градовете Враца и Монтана.

Министър Папазов очерта приоритетните проекти, за които ще се търси европейско финансиране през следващия програмен период, като подчерта, че един от тях трябва да бъде магистралата „Черно море“. Тя може да поеме автомобилния поток между две големи пристанища и икономически центрове – Истанбул и Констанца. В момента заради липсата на магистрала повече от 200 милиона тона товари между двата порта заобикалят България.  


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени