ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни 30.01.2014
Голям размер

От днес турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Димитър Ганев, днес на извънредна пресконференция.

Това решение е взето едностранно от турската страна. По думите му, като причина за предприемане на тези действия, Турция изтъква, че България е трябвало да предостави 125 000 транзитни разрешителни за тази година.

Димитър Ганев обясни, че квотите за разрешителните се предоговарят всяка година. За 2014 г. квотите не са договорени, въпреки многократните искания от страна на България да се проведе двустранна среща, на която да бъдат уточнени. През миналата година такава не се състоя, а до момента от страна на Турция дата за среща не е насрочена, каза още Ганев. Той допълни, че като мотив за отказа Турция посочва, че българската страна би следвало да й предостави броя разрешителни определен през 2012 г.

Димитър Ганев уточни, че българската страна не е съгласна с тези условия и настоява за среща, на която да бъдат уточнени тези въпроси. В допълнение той заяви, че въпреки липсата на разговори, от наша страна има абсолютна добронамереност. През тази година, спазвайки принципите на реципрочност, сме предоставили 5000 плюс допълнителни 10 000 разрешителни, така че турските превозвачи да нямат проблем с преминаването през България до края на февруари.

Димитър Ганев припомни, че в резултат на договорености през 2013 г. са разменени 250 000 еднократни транзитни разрешителни за Турция и 10 000 за България. Анализите показват, че на година турските превозвачи използват около 125 000, а българските 10 000. В квотата еднократни разрешителни са включени за всяка от страните по 1 100 от типа за/от трета страна и 32 000 двустранни разрешителни. Според спогодбата между двете държави при искане на някоя от страните за предоговаряне на квотата трябва да се проведе двустранна среща на която официално да бъде определен броя на разрешителните за следващата година. В спогодбата е уточнено, че в началото на годината всяка от страните предоставя на другата половината от договорените разрешителни. Димитър Ганев обяви още, че българската страна ще въведе реципрочни мерки, във връзка с предприетите от турска страна рестрикции.

Димитър Ганев каза още, че днес се е състояла среща на ръководството на Автомобилна администрация с представители на бранша, на която е станало ясно, че превозвачите подкрепят позицията на българската администрация.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени