ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Български организации могат да кандидатстват в ИТ конкурси на ЕС с общо финансиране над 711 млн. евро 10.11.2014
Голям размер

Възможностите български организации и фирми да участват в три конкурса на Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, бяха представени в рамките на информационен ден, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Събитието се състоя днес в Представителството на Европейската комисия в България.

Представени бяха темите, които в момента са отворени за кандидатстване и могат да представляват интерес за българските участници. По конкурс 2 от програма „Информационни и комуникационни технологии“ в „Хоризонт 2020” може да се кандидатства до 14 април 2015 г., като бюджетът за всички участници е 561 млн. евро. Проекти по  конкурс ЕС – Бразилия може да се подават до 21 април 2015 г., а финансирането е 7 млн. евро за всички кандидати. Конкурсът „Фабрики на бъдещето“ е с краен срок за кандидатстване до 4 февруари 2015 г. Бюджетът е над 143 млн. евро.

В конкурс 2 участниците могат да представят предложения по теми като усъвършенствани изчислителни системи с много ниска консумация на мощност, бъдещ интернет с акцент върху развитието на облачните изчисления и базираните на тях услуги, индустриална и сервизна роботика с приложение в здравеопазването и транспорта, както микро- и нано- електроника.

Българските научни организации и фирми са конкурентни в темата „Технологии за съдържание и управление на информацията“, каза по време на информационния ден Тотка Чернаева, началник отдел в  МТИТС. Тя посочи, че целта на тази тема е да се укрепят позициите на ЕС като доставчик на продукти и услуги, базирани на цифрово съдържание и големи масиви от данни. Ще бъдат финансирани проекти за преодоляване на бариерите пред многоезичната онлайн комуникация, нови технологии за създаване на цифрово съдържание за нуждите на творческите и медийните индустрии, както и за е-учене и преподаване.

В конкурса „Сътрудничество между ЕС и Бразилия“ ще се подкрепят проекти за изграждане на усъвършенствана глобална кибер-инфраструктура, а в конкурса „Фабрики на бъдещето“ – ще се финансира развитието на ИКТ базирани иновативни производствени системи.

В рамките на информационния ден бяха представени резултатите от българското участие в първите конкурси по програма „ИКТ“ от „Хоризонт 2020. Той бе отворен от 11 декември 2013 г. до 23 април  2014 г. Бюджетът за всички участници е 658.5 млн. евро. В конкурса са подадени 63 проекта от 78 български участници. Одобрени за финансиране с 1,9 млн. евро са 6 проекта със 7 участника.

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени