ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

„Споделените“ електронни административни услуги са следваща стъпка за подобряване на ефективността на управлението 12.03.2015
Голям размер

„Споделените“ услуги, които са осигурявани от една организация, но се предоставят на много институции, са една от следващите стъпки за подобряване на ефективността на управлението. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на 16-та конференция по електронно управление на тема „Трансформиране на администрацията в посока добро управление“.

Заместник-министърът даде пример с услугата, която Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ЕСМИС) предоставя на централните и регионални структури на изпълнителната власт, областните администрации и част от общините. „По време на снежното бедствие в Родопите през миналата седмица, държавната комуникационна мрежа бе най-сигурният начин за свързване с кризисните щабове в Смолян и Кърджали, но не се използваше. Всички искаха да говорят по мобилни телефони“, каза Валери Борисов.

В близките месеци ще започне реална работа и виртуалният център за данни, т.нар. хибриден облак на електронното управление. Той ще спести покупката на скъпо оборудване и програми от общините и централните администрации при предоставяне на електронни услуги.

Темата за споделените административни услуги е свързана и с Единния системен интергартор, който ще осигури устойчиво управление на проекти с национално значение и оперативната им съвместимост.

Над 80 процента от административите улуги в България се предоставят от местните власти, така че тяхната активност е от изключително значение за ефективното и добро управление, каза накрая заместник-министър Валери Борисов.

По време на форума изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова благодари на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за активната роля в създаването на връзка между общините и пунктовете за технически прегледи, като коментира, че тази система дава възможност за обмен на информация и за премахване на случаите, в които се избягва плащането на пътен данък.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени