ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТИТС и телекомуникационният бизнес започнаха подготовка на национална позиция за реформите в електронните съобщения в ЕС 11.10.2016
Голям размер

Експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Комисията за регулиране на съобщенията и представители на телекомуникационния бизнес, започнаха подготовка на национална позиция във връзка с предложенията на Европейската комисия за реформи в електронните съобщения.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов бе домакин на срещата за изготвяне на становище във връзка с новия проект на законодателен пакет за свързаността в ЕС.

Европейската комисия разви концепция за „гигабитово общество“, в което наличността на мрежи с много голям капацитет позволява повсеместното ползване на продукти, услуги и приложения в рамките на цифровия единен пазар, каза в началото на разговора заместник-министър Борисов. По думите му се предвижда и мащабна реформа на нормативната уредба за електронните съобщения - предложение (директива) за Европейски кодекс за електронните съобщения; регламент за Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения, План за действие за пето поколение мрежови технологии 5G  и Регламент за насърчаване на интернет свързаността в местните общности и обществените пространства (Wi-Fi за ЕС).

Законодателният пакет ще бъде основен приоритет на Българското председателство на Евросъюза в сектора на електронните съобщения, заяви заместник-министър Валери Борисов. Предложенията представляват рамката за регулиране на отношенията на предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги и съдържат мерките за стимулиране на инвестициите в сектора.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени