ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Транспорт

Обществено обсъждане на нова схема за финансиране на услугите за товарен превоз на ниво Европейски съюз 17.02.2014
Голям размер

В периода 2003 – 2013 г. Европейската комисия използва програмата „Марко Поло” като инструмент за подобряване на екологичните показатели на товарните транспортни услуги на равнище ЕС. Основната цел на тази програма бе да се подобрят екологичните показатели на товарния транспорт, да се намалят задръстванията по пътищата и да се подкрепи интермодалния транспорт.

За периода 2014 – 2020 г. се предвижда нова схема за финансиране на услугите за товарен превоз. Разработването й ще отчита развитието на пазара, резултатите от програмата „Марко Поло” и рамката на транспортната политика, установена с новите Насоки за развитие на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и Механизма за свързване на Европа. В този контекст, схемата ще допринесе по-специално за въвеждането на иновативни и устойчиви товарни транспортни услуги, извършвани върху мултимодалното ниво на TEN-T мрежа.

Понастоящем е стартирал процес на обществено обсъждане, свързано с новата схема, като важна част от него е събирането на информация от заинтересованите страни посредством специално разработен за целта въпросник. Той е съставен от 43 въпроса, групирани в пет тематични области. Документът може да се попълни и изпрати по електронен път на адрес:

http://ec.europa.eu/transport/themes/sustainable/consultations/2014-04-02-funding-scheme-freight-transport-services_en.htm


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени