ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Информационни технологии » Програми на ЕО » 7-ма рамкова програма

Информационен ден за Седми конкурс по тема ИКТ от Седма рамкова програма на ЕС 15.10.2010
Голям размер

На 14 октомври  2010 г. (четвъртък)  Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), съвместно с Българската академия на науките (БАН) проведоха информационен ден, посветен на Седми конкурс по тема ИКТ на Седма рамкова програма на Европейския съюз. В рамките на събитието бяха представени тематиката и възможностите за участие на български представители в конкурса,  който беше открит на 28 септември и е отворен за подаване на предложения за проекти до 18 януари 2011 г..

Целите на настоящата двугодишна работна програма’2011-12 от  тема ИКТ от Седма рамкова програма са:

  • преодоляване на технологичните прегради пред европейската индустрия и затвърждаване на нейните предимства;
  • и създаване на нови технологични възможности и нови начини за използване на ИКТ за постигане на социално-икономически цели на ЕС.

Общият бюджет на Работната програма е 2,4 млрд. евро. В Седми конкурс са включени девет тематични “предизвикателства” от Работна програма 2011-2012 и индикативният му бюджет е най-големият, възлиза на 778.5 млн. евро.

В програмата на информационния ден бяха представени тези девет “предизвикателства” (тематични области):

  • Всепроникаващи и ползващи се с доверие;
  • Когнитивни системи и роботика;
  • Алтернативни пътища за разработване на компоненти и системи;
  • Технологии за цифрово съдържание и езици;
  • ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване, социално приобщаване и   управление;
  • ИКТ за ниско-въглеродна икономика;
  • Бъдещи и нововъзникващи технологии;
  • Международно сътрудничество;
  • Хоризонтални действия.

Лектори на събитието бяха г-жа Тотка Чернаева – началник отдел “Технологии на информационното общество” в МТИТС  и програмен координатор на тема ИКТ за България, г-жа Галя Ангелова – национално контактно лице ИКТ/7РП, г-жа Мариета Попова - национално контактно лице ИКТ/7РП и г-жа Христина Добрева – младши експерт в дирекция “Информационни технологии” в МТИТС.

Информационният ден беше посетен от 70 представители на институтите на БАН, факултетите на Софийски университет, Медицински университети София и Пловдив, Технически университет, Югозападен университет, представители на публичната администрация, бизнеса и други. Темите бяха изслушани с интерес и породиха множество конкретни въпроси относно параметрите и изискванията за подаване на предложения за проекти в конкурса, както и за ползите от включване в международни консорциуми за  участие в конкурсите на Седма рамкова програма, тема ИКТ.

                        Най-много средства – около 200 млн. евро - са определени за интелигентна микро- и нано- електроника. Безвъзмездна помощ ще получат предложения за разработване на нови  нано- и фотонни компоненти и високопроизводителни системи, базирани на нетрадиционни материали; както и тяхното приложение в информационни дисплеи, осветителни системи, мониторинг и диагностика в здравеопазването и на органична гъвкава електроника върху фолио и текстил с евтино масово приложение. Сред целите е да бъдат разработени нови или да се усъвършенстват програмни езици за големи обеми изчисления. 

            Темата „Информационни и комуникационни технологии за здравеопазване, достойно остаряване, социално приобщаване и управление” е със 195 млн. евро финансиране. Очакват се проекти за дистанционно управление на лечението на пациентите; пътна карта за научни изследвания в областта на т.нар. “дигитален пациент” – цифрово представяне на анатомични, медицински, психологически и генетични модели на хора със специфични заболявания. Ще се финансират инструменти, инфраструктури и устройства в помощ на хората с увреждания.     

            120 милиона евро е предвиденото финансиране на технологични решения, които предоставят по-комплексни възможности на потребителите на интернет за взаимодействие, както и усъвършенствани технологии за търсене на мултимедийна информация.

            Седмият конкурс поставя акцент и на интелигентни индустриални и обслужващи роботи, които са програмирани да се учат в реално време, да вземат решения според ситуацията,  да извършват голям обем работа за кратко време и да бъдат използвани лесно. Робо-системите могат да бъдат ползвани в  логистика и транспорт, строителство, поддръжка и ремонт, издирване и спасяване, мониторинг и контрол, образование и забавления. 73 млн. евро са средствата за тези проекти.

            Разработките на технологии за цифрово съдържание и езици
ще се финансират с 50 млн.евро. Целта е хората да имат достъп до цифрово съдържание на родните си езици, да бъдат предложени  технологии за машинен превод и търсачки на многоезично съдържание, които са много по-съвършени от съществуващите.

            Проекти на тема „Нисковъглеродна икономика” също ще бъдат финансирани от обявения конкурс. 30 процента от общата консумация на енергия в ЕС е за превози и товарен транспорт. Прогнозира се, че широкото прилагане на технологии в сектора може да доведе до 25 на сто намаляване на вредните емисии в транспорта и до 65 процента повишаване на ефикасността на логистиката. В тази връзка се очакват отворени платформи за транспорт и логистика, базирани на интелигентни карго системи; лесни за използване информационни услуги за избор на най-добрите транспортни решения/режими и мобилност на хора и стоки през границите; интегриране на различни транспортни мрежи/режими (железопътни, шосейни, въздушни, морски) чрез точки за трансфер. Средствата в тази област са 50 млн. евро.

Повече информация за седми конкурс по тема ИКТ от Седма рамкова програма може да намерите на страницата на програмата: http://cordis.europa.eu/fp7/dc/index.cfm?fuseaction=UserSite.FP7DetailsCallPage&call_id=376&act_code=ICT&ID_ACTIVITY=3

Презентации от информационен ден:

Работна програма 2011-2012

Насоки за изготвяне на предложение за проект

 Персонализирани здравни системи

Международно сътрудничество

Медии в мрежа и търсещи системи

Компоненти и системи

Когнитивни с-ми и роботика

Разширения за засилване на съвместните изследвания по ИКТ от 7РП в разширения Европейски съюз

 Свързани в Интернет обекти

ИКТ решения за управление и моделиране на политики

ИКТ за нисковъглеродна икономика

ИКТ за качествен начин на живот и добро остаряване

ИКТ за интелигентно и персонализирано включване

Езикови технологии

Бъдещи и нововъзникващи технологии  (FET)

FIRE

Exa_scale_computing__software_and_simulation


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени