ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Информационни технологии » Програми на ЕО » Програма "Подкрепа за ИКТ политики"

Информационен ден, посветен на шести конкурс от Програма “Подкрепа за ИКТ политики”

На 07. 02.2012 г.(вторник) Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) проведе информационен ден, посветен на шести конкурс от Програма “Подкрепа за ИКТ политики” от Рамкова програма “Конкурентоспособност и  иновации” на Европейската общност (2007-2013 г.). В рамките на събитието беше представена тематиката и възможностите за участие на български представители в отворената на 03.02.2012 г. шеста конкурсна сесия от Работна програма 2012 на Програмата. Крайният срок за подаване на предложения за проекти е 15 май 2012 г. Индикативният бюджет на конкурса е 127 млн. евро.

Основната цел Програма “Подкрепа за ИКТ политики” е да ускори развитието на устойчиво конкурентноспособно, иновативно и приобщаващо информационно общество. По програмата се финансират проекти, насочени към широкото внедряване и използване на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) от гражданите, правителствата и бизнеса (особено малките и средни предприятия).  Финансират се няколко типа проекти – големи пилотни проекти за осъществяване на оперативна съвместимост между националните системи за обществени електронни услуги, например в областта на обществените поръчки, здравеопазването, електронната идентификация, проекти за пилотно внедряване и създаване на условия за последващо широко възприемане на иновативни продукти и услуги, базирани на ИКТ в приложни области като енергийна ефективност, опазване на природната среда и борба с климатичните промени, интелигентни транспортни системи, социални грижи, здравеопазване, образование и др., мрежи за добри практики - основно за осигуряване на широк многоезичен достъп до културно и научно съдържание в ЕС и тематични мрежи, които подкрепят формулирането и изпълнението на политики в областта на прилагането на ИКТ.

Допълнителна информация за шести конкурс може да намерите на адрес:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/ict_psp/participating/calls/call_proposals_12/index_en.htm

В работна програма 2012 има отворени пет теми с 19 цели, по които се приемат предложения за проекти.  По тема “ИКТ за „интелигентни” градове” са предвидени 27 млн. евро за финансиране на проекти, които трябва да стимулират развитието на иновативни електронни услуги в градовете, допринасящи за подобряване на енергийната ефективност  и намаляване на въглеродните емисии в атмосферата с 15 до 30 %, и за сигурността на транспортните системи.

Най-голям бюджет за шести конкурс има тема “Цифрово съдържание, отворени данни и креативност” - 41 млн. евро, в която се подкрепят проекти за осигуряване на достъп до цифрово културно съдържание чрез Европейската библиотека EUROPEANA, развитие на нови творчески индустрии, отворен достъп до научна информация и широко използване на цифровизирана географска информация. 24 млн. евро е бюджетът на тема “ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване и социално приобщаване”, в която се финансират проекти за внедряване на ИКТ базирани услуги, подпомагащи електронното здравеопазване и социалното включване, като основните акценти са върху необходимостта от справяне със значими заболявания и създаване на условия за възрастните хора в Европа да водят активен и независим живот

По тема “ИКТ за иновативно правителство и публични услуги” Европейската комисия отпуска 20 млн. евро за  внедряване на иновативни услуги на електронното правителство, които да се предоставят в цяла Европа. По тема “Сигурни електронни услугище се финансират проекти на стойност 15 млн. евро, фокусирани основно върху борбата с кибер заплахите, използването на облачните технологии за развитие на мобилни бизнес приложения, и използването на сателитни комуникационни мрежи за постигане на 100 % широколентово покритие в Европа.

От 2007 година до сега по Програма “Подкрепа за ИКТ политики” е договорено финансиране за 39 български бенефициенти, участници в 27 проекта в размер на 3 788 670 евро.

ПРЕЗЕНТАЦИИ:

Работна програма 2012 (451.5 KB)

Насоки за изготвяне на предложение за проект (1.55 MB)

ИКТ за "интелигентни" градове (2.19 MB)

Цифрово съдържание, отворени данни и креативност (308.5 KB)

ИКТ за здравеопазване (276 KB)

ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване и социално приобщаване (566.5 KB)

ИКТ за иновативно правителство и публични услуги (1.05 MB)

Киберсигурност (142.5 KB)

Сигурни електронни услуги (135.5 KB)

Сателитни системи (97 KB)


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени