ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

10% от проверките за таксиметрови превози завършват с акт 30.07.2013
Голям размер

Около 10 % от всички проверки за таксиметрови превози завършват с акт Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов днес в телевизионно интервю. По думите му за периода от 15 до 29 юли Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ е проверила 2 574 таксита.

По време на разговора стана ясно, че е готова новата методика за психологически тестове, които повишават изискванията към психологическата годност на водачите на таксита. В нея ще се обръща допълнително внимание на степента на риск у водачите на леки таксиметрови автомобили, нивото им на самоконтрола, склонността към употребата на алкохол, въвежда се и допълнителен въпросник за агресия. На 1 август допълненията в методиката ще бъдат предоставени на всички психологически лаборатории в страната, а от 5 август (понеделник) ще влязат в сила.

Сред предложените от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията мерки, представени в ресорната парламентарна комисия е и въвеждането на патентен данък за такситата. Според министър Папазов така таксиметровата дейност ще бъде извадена на светло. Друго предложение на министерството е при употреба на алкохол от шофьора да не се дава повече лиценз за управление на автомобил като такси.

Министър Данаил Папазов отново обяви, че БДЖ е в изключително тежко състояние. „700 милиона лева са общите задължения на БДЖ, от които 175 млн. лв. към днешна дата са просрочени“, заяви той. Вече са набелязани конкретни мерки за оздравяването на дружеството, като размяна по метода на дълг срещу собственост от БДЖ към Национална компания „Железопътна инфраструктура“. По думите му така ще се изчисти натрупаната с години вътрешна задлъжнялост.

Сформирана е работна група с участието на МТИТС и Министерството на финансите, която обсъжда различните варианти за разсрочване на дълговете на БДЖ и спасяването на предприятието. По думите на министър Папазов е възстановен добрият диалог с кредиторите на железницата, като за началото на септември е насрочена нова среща с тях. По време на разговора стана ясно, че въпреки тежкото състояние на БДЖ, засега не се предвиждат съкращения в дружеството.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени