ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Антон Гинев: Секторът Логистика е основен движещ механизъм на европейската икономика 29.10.2015
Голям размер

Логистичният сектор е основен движещ механизъм на европейската икономика. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев днес, при откриването на конференцията „Тенденции и иновации в транспорта и логистиката“.

Заместник-министър Гинев подчерта, че Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията провежда устойчива и последователна транспортна политика, която е основа за развитието на логистичния сектор в България.

По думите му, логистиката е основен бизнес фактор за икономическото развитие на страната ни, като усилията на МТИТС са насочени към създаване на оптимални условия за развитие, както на транспортната инфраструктура, така и на необходимите интермодални терминали.

В тази връзка, към настоящия момент, в процес на изпълнение са проектите за строителство на интермодалния терминал в Пловдив, както и за подготовката за изграждане на интермодалните терминали във Варна и Русе.

Чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. се правят инвестиции за развитие и модернизация на железопътната и пътната инфраструктура, а по отношение на  пристанищната и летищната, се прилагат механизмите за публично-частното партньорство.

В заключение, Антон Гинев отбеляза, че за ефективното функциониране на транспортно-логистичната система, ключова роля имат интелигентните транспортни системи. Той информира, че в тази насока по ОПТ са  реализирани проектите за Географски информационни системи в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. За нуждите на пристанищната инфраструктура в края на лятото заработиха трафик кулите във Варна и Бургас, както и аналогичната речна информационна система – БУЛРИС. Изградена е система за подобряването на управлението на транспортните потоци за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по автомагистралите и първокласните пътища, като за първи път са инсталирани и 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия.

Заместник-министър Гинев пожела на участниците в третото издание на годишната Логистична бизнес конференция успешна и ползотворна работа.

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени