Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за изменение на Наредба № 8 за условията и реда за определяне на български превозвачи за осъществяване на дейности по превоз на пътници и товари по силата на международен договор 01.09.2011
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

Мотиви

Предложените изменения в наредбата са резултат  от постъпило в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията мотивирано искане от „ВАРНАФЕРИ” ООД за удължаване на сроковете, предвидени в чл. 29, чл. 37 и чл. 39 в наредбата.

След провеждане на конкурс на основание чл. 37 от наредбата, със Заповед № 237/03.02.2010 г. на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация „Параходство Български морски флот” АД е определено за български морски превозвач. В съответствие с разпоредбата на чл. 27 от наредбата и при спазването на условията, предвидени в нея, дружествата „Параходство Български морски флот” АД и „Параходство Българско речно плаване” АД са обединили усилията си за извършване на превози по фериботната връзка след получаване на съответните разрешения от Комисията за защита на конкуренцията. Съгласно чл. 39, ал. 1 от наредбата, в срок от 18 месеца от датата на издаването на заповедта (16.09.2011 г.) българският морски превозвач е длъжен да предостави документи за плавателния съд, с който възнамерява да извършва превозите на железопътни товарни вагони. Члeн 37 от наредбата, от друга страна определя срока, в който българският морски превозвач е длъжен да започне превозите – в срок от 24 месеца от датата на влизането в сила на заповедта.

Според изложеното в писмото на „Варнафери” ООД за изминалия период от датата на влизане в сила на заповедта и създаването на съвместното дружество,  са извършени множество дейности по проучване на пазара, преговори с потенциални доствчици на подходящ кораб за извършването на превозите. В писмото също така се подчертава, че корабът, който би могъл да превозва товарни вагони по линията Варна-Кавказ е строго специфичен поради необходимостта от съобразяване на неговата дължина и газене с физическите параметри на пристанище Кавказ, както и необходимостта да бъде съвместим с железопътни линии с широко междурелсие (руски стандарт). След дълго и задълбочено проучване на пазара съвместното дружеството е установило, че кораб, отговарящ на такива строго специфични изисквания не се предлага на пазара, за да бъде нает или закупен вече построен такъв. Това е довело до преценката на един от двата възможни варианта – построяването на нов кораб или намирането на подходящ кораб-донор за преустройство (конверсия).

Съвместното дружество заявява в своето писмо, че към момента са открили подходящ кораб-донор и след многократни огледи и преговори са в процес на финализиране на сделката за закупуването му. Изработен е проект на конверсията му и са извършени моделни хидродинамически изпитвания. Поради тази причина се налага удължаване на предвидените в наредбата срокове. В последващо писмо, допълнение към предходното, дружеството заявява, че до момента са извършени значителни инвестиции с оглед стартирането на дейността пхо линията. Предвид гореизложеното дружеството прави предложение за изменение в наредбата, което да му осигурят възможността за извършване на дейността по линията като определен по реда на Наредба № 8 превозвач.

 

Пълният текст на проекта Наредба за изменение на Наредба № 8 за условията и реда за определяне на български превозвачи за осъществяване на дейности по превоз на пътници и товари по силата на международен договор може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Красимира Стоянова - директор на дирекция „Правна”,
тел. 02/ 9409431,
e-mail:  krstoyanova@mtitc.government.bg

Приложение
 Проект на Наредба за изменение на Наредба № 8 за условията и реда за определяне на български превозвачи за осъществяване на дейности по превоз на пътници и товари по силата на международен договор (29 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed