Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 38 от 16 април 2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити.

Проект на Инструкция за изменение и допълнение на Инструкция № 3 от 17 октомври 2008 г. за организиране и провеждане на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство

Проект на Методика за изменение и допълнение на Методиката за провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за управление на МПС 03.09.2011
Голям размер

Проектите са публикувани в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

 

Мотиви

В проектите са предвидени промени в организацията, съдържанието и процедурата по провеждането на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

Във връзка със съдържанието на теоретичните изпити е предвидено:

- намалява се броят на въпросите в тестовете (за категория В съдържат 45 въпроса, вместо 60);

- въпросите имат по 2, 3 или 4 отговора, от които верните отговори са един, два, три или всички (броят на верните отговори не е обявен предварително);

- въвежда се точкова система за оценяване на резултатите от изпитите - в зависимост от трудността въпросите носят една, две или 3 точки – положителна оценка се поставя при 90% точки от верни отговори;

По отношение на процедурата е предвидено:

- тестовете да се отпечатват само в един екзампляр (комбинациите от въпросите в различните тестове да не се повтарят);

- всеки тест да бъде поставен в индивидуален плик, като на мястото на запечатването се поставят стикери;

-  изпитните листа да се отпечатват без шаблони, верните отговори да се пазят в системата и да не се визуализират;

- на тестовете не се вписват данните на кандидатите - тестовете се ориентират към кандидатите посредством баркод;

- резултатите се нанасят автоматично в информационната система на ИА „АА“ в реално време.

Предвидено е проверката на тестовете, които кандидатите са решавали по време на изпита, да става по електронен път чрез сканиране на изпитните листа. Лицето, което ще провежда изпитите, ще носи изпитните тестове и необходимите за извършването на проверката технически средства. Оценяването ще става непосредствено след приключване на изпита на всеки кандидат.

По отношение на организацията на провеждането на изпитите е предвидено теоретични изпити за придобиване на правоспособност да се провеждат освен в областните центрове и в населени места с над 20 000 жители.

Лице за контакти:

Светлана Чаушева - и.д. главен директор на главна дирекция "Контролна дейност - ДАИ"  ИА АА,
тел. 02/ 9308836,
e-mail:   schausheva@rta.government.bg

Приложения
 Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 38 от 16 април 2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити (51.5 KB)
 Проект на Инструкция за изменение и допълнение на Инструкция № 3 от 17 октомври 2008 г. за организиране и провеждане на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство (43.5 KB)
 Проект на Методика за изменение и допълнение на Методиката за провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за управление на МПС (334 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed