Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба № 23 за докладване и разследване на произшествия в морските пространства 07.10.2011
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

 

Мотиви

Проектът е изготвен във връзка с необходимостта от въвеждане в българското законодателство на изискванията на Директива 2009/18/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 година за определяне на основните принципи, които уреждат разследването на произшествия в областта на морския транспорт, и за изменение на Директива 1999/35/ЕО на Съвета и Директива 2002/59/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. С проекта на наредба се предлага да бъде отменена действащата понастоящем наредба в тази област.

В проекта на нова наредба се въвеждат нови принципи за сътрудничество и координация на страните-членки на Европейския съюз в разследването на произшествия в морските пространства. Те са съобразени с въведената от Европейската комисия Европейска информационна платформа за електронно докладване на произшествията в морските пространства.

Друга част от промените произтичат от разпоредбите на проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за търговското корабоплаване, приет на първо четене от Народното събрание на 20.09.2011 г. Във връзка с тези промени от проекта на наредба е отпаднало задължението на специализираното звено да разследва произшествия и инциденти във вътрешните водни пътища, респективно река Дунав.

Предвидено е разследванията да нямат за цел определяне на отговорност или вина. Въпреки това специализираното звено следва да докладва изцяло причините за произшествието или инцидента, дори и в случай, че от резултатите може да се направи заключение за вина или отговорност. Техническото разследване цели предотвратяване на произшествия и инциденти. Провеждането на безпристрастни разследвания на безопасността при произшествия и инциденти, засягащи морски кораби или други плавателни съдове в пристанищни или други ограничени морски зони, е от изключително значение с оглед постигането на резултати при установяване на обстоятелствата и причините за такива произшествия или инциденти. Поради това е предвидено подобни разследвания да се провеждат от квалифицирани лица под контрола на независим орган, притежаващ необходимите правомощия, за да се избегне всякакъв конфликт на интереси.

В проекта на наредба е предвидено разследването на произшествия и инциденти да се извършва в случаите, когато:

  1. се засягат кораби, плаващи под знамето на Република България;
  2. са възникват в морските пространства на Република България;
  3. се засягат други значими интереси на Република България.

В проекта на наредба се предоставя възможност в случай, че са засегнати значителни интереси и на други държави, те да могат да участват в разследването. Предвидена е възможност, когато са засегнати две или повече държави-членки на Европейския съюз във връзка със засегнатия кораб, мястото на произшествието или националността на жертвите, да могат да се провеждат паралелни разследвания.

 

Пълният текст на проекта на Наредба № 23  за докладване и разследване на произшествия в морските пространства може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Атанас Костов – директор на дирекция „ЗРПВВЖТ”,
тел. 02/ 9409 863,
e-mail:  akostov@mtitc.government.bg


Приложение
 Проект на НАРЕДБА № 23 за докладване и разследване на произшествия в морските пространства (159 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed