Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Морска администрация” 17.02.2012
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

 

Мотиви

Промените в Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Морска администрация” са следните:

1. Въвеждане на чл. 8 от Директива 2009/21/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 година относно спазването на изискванията за държавата на знамето (ОВ L 131, от 2009 г.)(Директива 2009/21/ЕО).

Директива 2009/21/ЕО има за цел да гарантира, че държавите-членки на Европейския съюз ефективно и последователно изпълняват задълженията си като държави на знамето. Директивата се прилага спрямо администрацията на държавата, под чието знаме плава корабът. Съгласно разпоредбите на Директива 2009/21/ЕО преди да се разреши експлоатацията на кораб, получил правото да плава под знамето на държава-членка, последната трябва да гарантира, че съответният кораб отговаря на приложимите международни правила и разпоредби като проверява резултатите по отношение на безопасността. При необходимост държава-членка се допитва до предишната държава на знамето, за да установи дали все още има неотстранени неизправности или нерешени въпроси по отношение на безопасността, които са били идентифицирани от последната.

Съгласно разпоредбата на чл. 8 на Директива 2009/21/ЕО до17 юни 2012 година Република България следва да разработи, въведе и поддържа система за управление на качеството за оперативните аспекти от дейностите, свързани с държавата на знамето на своята администрация. Тази система за управление на качеството се сертифицира в съответствие с приложимите международни стандарти по качеството. Дейността по разработване, въвеждане и поддържане на система за управление на качеството се осъществява от Изпълнителна агенция „Морска администрация”. На следващо място с цел изпълнение изискванията на чл. 8, параграф 2 от Директива 2009/21/ЕО изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” следва да представя на Европейската комисия доклад за показателите на Република България като държава на знамето в случай, че Република България фигурира в черния списък или фигурира за две последователни години в сивия списък, публикувани в най-скорошния годишен доклад на Парижкия меморандум за разбирателство относно държавния пристанищен контрол. Докладът установява и анализира главните причини за липсата на съответствие, които са довели до задържанията и неизправностите, послужили като основание за включването в черния или сивия списък. Докладът се представя не по-късно от четири месеца след публикуването на доклада на Парижкия меморандум за разбирателство относно държавния пристанищен контрол.

В тази връзка са и предвидените изменения на чл. 9, чл. 18, чл. 21 и чл. 22 от Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

2. Съобразяване на нормативния акт с последните изменения и допълнения на Кодекса на търговското корабоплаване (обн.,  ДВ, бр. 92 от 2011 г).

2.1. В чл. 4, 9, 19, 22 и 33 от проекта на устройствен правилник са отразени промените в Кодекса на търговското корабоплаване, които са свързани с допълване и усъвършенстване на разпоредбите, регламентиращи териториалната компетентност и функциите на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

2.2. Предвиждат се изменения и допълнения на чл. 25, където:

2.2.1. промяната в т. 4 цели уеднаквяване на употребените термини съобразно новите изменения в Кодекса на търговското корабоплаване;

2.2.2. промяната в т. 11 цели прецизиране на текста относно дейността по оформянето на документите за пристигането и заминаването на корабите в българските пристанища. Тази функция се осъществява от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, а Изпълнителна агенция „Морска администрация” единствено контролира осъществяването на дейността.

3. Създаване на нова ал. 4 на чл. 28,съгласно която директорите на регионалните дирекция на Изпълнителна агенция „Морска администрация” се определят за лица, които вземат решение за вписване или отказват вписване на кораб в регистровите книги по чл. 34, ал. 1 от Кодекса на търговското корабоплаване, както и вписване на промени в обстоятелствата или заличаване на извършено вписване, като те определят длъжностните лица, които да извършват вписването/заличаването в регистровите книги. 

4. Промяна в чидлеността на две от дирекциите на Изпълнителна агенция „Морска администрация” във връзка с промените в Наредбата за прилагане на класификатора на длъжностите в администрацията.

Съгласно чл. 12, ал. 1 от наредбата при разработването и утвърждаването на длъжностното разписание задължително се спазват нормативи за численост на персонала по длъжности като в отдел към дирекция трябва да има не по-малко от 6 щатни бройки и в дирекция могат да се създават не по-малко от два отдела. В тази връзка с оглед запазването на двата отдела в дирекция „Европейски съюз, международни отношения и проекти” се предлага промяна в числеността й – от 12 на 13 служители, като се намалява с една бройка числеността на дирекция „Инспекционна дейност” – от 19 на 18 служители. В тази връзка е предложена и промяна в Приложението към чл. 16, ал. 2.

5. Задължения по сключени договори:

Предвижда се изменение на чл. 25а, свързано с изпълнение на задълженията, произтичащи от сключването на Договор за ползване на европейската система CleanSeaNet за сателитен мониторинг на нефтеното замърсяване и идентифициране на корабите замърсители между правителството на Република България и Европейската агенция за морска безопасност и Договора за ползване на системата SafeSeaNet за обмен на данни чрез STIRES интерфейс.

Измененията и допълненията на Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Морска администрация” няма да доведат до пряко или косвено отражение върху държавния бюджет, поради което не е приложена финансова обосновка.

 

Пълният текст на Проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Морска администрация” (обн., ДВ,  бр. 78 от 2008 г., изм. ДВ. бр.15 от 2010 г.) може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Силвина Бакърджиева от ИА „МА”,
тел.: 02/ 9300910

Приложение
 Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Морска администрация” (обн., ДВ, бр. 78 от 2008 г., изм. ДВ. бр.15 от 2010 г.) (59 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed