Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект за Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредба за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях, приета с Постановление № 293 на Министерския съвет от 7 декември 2009 г. 24.02.2012
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

 

Мотиви

Промените могат да се разделят основно в две групи.

Първата група е свързана със синхронизиране на националното законодателство и подзаконовите нормативни актове в съответствие с европейското право в частта, свързана с осъществяването на гранични проверки на лица и плавателни съдове по отношение граничния режим и контрол на яхти и във връзка с въвеждането в Република България на практиката прилагана в Шенгенското пространство. Гранични проверки в българските пристанища се извършва на всички яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, извършващи международно плаване в съответствие с приложение VI, раздел 3 „Морски граници” на Регламент (ЕО) № 562/2006 на Европейския парламент и Съвет за създаване на Кодекс на Общността за движението на хора през граници. С оглед на това се налага да се уеднакви използваната терминология между цитирания регламент и текстовете в Наредбата за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, в териториалното море и вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях.

            С проекта се предлага изискваното „Свидетелство за регистрация (транзитен дневник)” да бъде заменено с „Формуляр за контрол на плавателно средство за развлечение/Control form for pleasure boat”, като промяната не е свързана само със заглавието на документа, а и с режима на издаване му. Формулярът ще се издава при първо посещение в българско пристанище на плавателни средства, пристигащи от трети страни от съответната регионална дирекция „Гранична полиция”. Предвижда се и предоставяне на обобщена седмична справка между двете администрации за извършените гранични проверки на яхти.

Предлагат се също така и промени, свързани с особеностите при използването на плавателни средства за спорт и развлечение във вътрешните водни пътища на Република България (българският участък на р. Дунав). В тази връзка в проекта е предложено създаването на нов раздел – Раздел IIа „Правила за плаване във вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни малки кораби и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение.

Втората група промени е продиктувана от необходимостта от повишаване безопасността на предлаганите водноатракционни услуги в резултат на натрупания практически опит от прилагането на Наредбата.

С предлаганите изменения и допълнения на наредбата се предвижда да се даде възможност за разполагане на зони за предоставяне на водноатракционни услуги и на по-малките плажове, без да се нарушават правата на ползващите плажната ивица. Предлага се да се допусне разполагането на зони за предоставяне на водноатракционни услуги с моторни плавателни средства и на охраняеми плажове с дължина на водната граница с Черно море по-малка от 300 м, при условие, че са спазени съответните изисквания за безопасност и отстояние между две съседни зони.

В предложения проект са уточнени правата и задълженията на концесионерите и наемателите на морските плажове и подизпълнителите на водноатракционни услуги, свързани с предоставянето на тези услуги. Предлага се разпоредба, с която те да бъдат задължени да назначават управители на зоните за предоставяне на водноатракционни услуги с плавателни средства, които да притежават правоспособност, съгласно Наредба № 6 от 2007 г. за компетентност на морските лица в Република България, най-малко „водач на кораб до 20 БТ” за зоните на Черно море или „водач на малък кораб” за зоните на р. Дунав.

В проекта се прецизират текстовете, свързани с повишаване на безопасността на предлаганите услуги. Въвежда се използването на специализирани джетове, като спасителни средства, каквато е и практиката в други европейски страни. С цел осигуряване безопасността на плажуващите се предлага обособяването на коридори да може да се замени с плаващи, несамоходни, обезопасени, закотвени от брега понтони, достигащи извън зоната за къпане и завършващи с плаваща закотвена платформа, от която моторните плавателни средства да тръгват или на която да се завръщат. По тези понтони ползвателите на водноатракционни услуги ще могат да достигат до плавателните средства. Използването на тези специални понтони ще допринесе допълнително за повишаване безопасността на къпещите се във водата.

Предложеният проект на Постановление на Министерския съвет няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, поради което не е приложена финансова обосновка.

Проектът на постановление не е свързан с въвеждането на или приемането на мерки по изпълнение на актове на правото на Европейския съюз, поради което не се прилага таблица за съответствие с правото на Европейския съюз.

 

Пълният текст на Проекта за Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредба за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях, приета с Постановление № 293 на Министерския съвет от 7 декември 2009 г., (обн., ДВ, бр. 99 от 2009 г.) може да се види в Приложението.

Лице за контакти:

Любомир Костов - Изпълнителна агенция „Морска администрация”,
тел. 02/ 9300910

Приложение
 Проект за Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредба за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, в териториалното море и във вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях, приета с Постановление № 293 на Министерския съвет от 7 декември 2009 г., (обн., ДВ, бр. 99 от 2009 г.) (152 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed