Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 36 от 15 май 2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания 22.03.2012
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

 

Мотиви

По-съществените изменения и допълнения, предвидени с проекта на наредбата, са свързани със следното:

В чл. 11а, т. 13 от наредбата е предвидено, че лицата, които се явяват на психологически изследвания, се явяват на второ психологическо изследване в същата психологическа лаборатория, в която е проведено първото. Не са уредени обаче случаите, в които някоя психологическа лаборатория преустанови дейността си или лице, което провежда психологически изследвания, е заличено от регистъра. По тази причина става неизпълнимо изискването на наредбата второто изследване да се проведе в лабораторията, в която е проведено първото. Затова в проекта са разписани подробни текстове, които определят в коя лаборатория се провежда второто изследване на лице, което е получило отрицателно заключение от първото, и как се предава и съответно получава архивът (регистрационни карти и резултатни карти от проведеното първо изследване) на психологическата лаборатория, в която ще се проведе второто изследване – в случаите, когато тя е различна от тази, в която е проведено първото. Предлага се лицата, които се явяват на второ психологическо изследване, да имат право на избор в коя лаборатория да се явят, а архивът от първото изследване ще се предава на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, която от своя страна ще го предоставя на лабораторията, в която ще се проведе второто изследване – когато се касае за лица, заличени от регистъра. В останалите случаи, в които лицето, провеждащо психологическите изследвания, не е заличено от регистъра, а е преустановило работата си в някоя от психологическите лаборатории, вписани в списъка към удостоверението му за регистрация, то има задължението да съхранява архива от изследванията, създаден от закритата лаборатория и да го ползва, когато това е необходимо.

С проекта на наредба се предлага също така огледът за съответствие с изискванията на психологическа лаборатория да се извършва от един служител на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, а не както е в момента от комисия от двама служители на агенцията. Един служител е напълно достатъчен за извършването на оглед на лабораторията, още повече, че огледът се извършва в присъствието на представител на лицето, което е подало заявление за извършване на регистрация, то подписва протокола за съответствие и би могло да възрази срещу направените констатации.

Предлага се прецизирането на някои текстове, уреждащи реда за извършване на регистрация, както и текстове, с които е уредена процедурата по организирането на психологическите изследвания. Целта е процедурите да са по-ясни, по-опростени и да дават възможност за осъществяване на контрол от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

С проекта се предлагат подробно разписани текстове, в които са определени правомощията на Изпълнителна агенция “Автомобила администрация” по извършването на контрол върху дейността на лицата, извършващи психологически изследвания.

 

Пълният текст на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 36 от 15 май 2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания, (обн., ДВ, бр. 46 от 2006 г., изм., бр. 4 и 36 от 2007 г.; бр. 18 и 89 от 2010 г.; бр. 80 от 2011 г.) може да се види в Приложението.

 

Лице за контакти:

Здравко Аспарухов -  държавен експерт в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",
тел. 02/ 930 88 65,
e-mail: psiholozi@rta.government.bg

Приложение
 Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 36 от 15 май 2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания, (обн., ДВ, бр. 46 от 2006 г., изм., бр. 4 и 36 от 2007 г.; бр. 18 и 89 от 2010 г.; бр. 80 от 2011 г.) (76 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed