Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за условията и реда за опазването, съхраняването, достъпа и използването на ценни електронни документи в държавните архиви 17.04.2012
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

 

 

Мотиви

По силата на чл. 9, ал. 2 от Закона за Националния архивен фонд министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласувано с председателя на Държавна агенция „Архиви”, е оправомощен да предложи за приемане от Министерския съвет на Наредба за условията и реда за опазването, съхраняването, достъпа и използването на ценни електронни документи в държавните архиви. В изпълнение на това задължение  беше сформирана междуведомствена работна група с участието на експерти от министерството и Държавна агенция „Архиви”. Работната група изготви проект на наредбата, който предлагаме за обществено обсъждане.

В проекта ценният електронен документ е определен като електронен документ, преминал през експертна оценка въз основа на научнообосновани критерии и е признат за такъв. Критериите за определяне ценността на електронните документи са разписани в чл. 3. Определени са източниците за попълване на Националния архивен фонд, а именно: държавни и общински институции, значими за обществото личности, политически партии, юридически лица с нестопанска цел и търговски дружества, а също чуждестранни архиви и други чуждестранни юридически и/или физически лица. Проектът съдържа изрична разпоредба за изключенията от приложното поле на наредбата – електронни документи, съдържащи класифицирана информация и дигитални копия на документи на хартиен носител.

Дейностите по наредбата ще се осъществяват под контрола на Държавна агенция „Архиви”. За осъществяване на приемането на ценни електронни документи за  държавните архиви, органите на управление на държавните и общински институции възниква задължение да поддържат разработени и внедрени административни информационни системи (АИС) в ръководените от тях институции по реда на Наредбата за вътрешния оборот на ценни електронни документи и документи на хартиен носител в администрациите. Административните информационни системи се сертифицират по Наредбата за общите изисквания за оперативна съвместимост и информационна сигурност (обн., ДВ, бр. 101 от 2008 г., изм., бр. 58 от 2010 г., изм. и доп., бр. 102 от 2010 г.) Проектът създава правила за процеса по приемането на ценни електронни документи между източниците и държавните архиви. Публичният достъп до ценни електронни документи ще се осигурява от Държавна агенция „Архиви” на потребителите на архивна информация. Достъпът до системата е възможен на място в архивите (в читални) или  извън архивите (оnline режим). За неуредените в предложения проект въпроси е предвидено да се прилага Наредбата за реда за използване на документите от Националния архивен фонд и издадените по чл. 4 от нея правилници.

По силата на чл. 19 от проекта дългосрочното опазване и съхраняване на ценни електронни документи се осъществява чрез осигуряване на: технологична база; хранилища с подходящи условия, с възможност за съхраняване най-малко на две различни географски места и на най-малко два вида носителя; условия, гарантиращи информационна сигурност; постоянна хардуерна и софтуерна поддръжка и на квалифицирани служители, както и разработване и внедряване на специализирана софтуерна система с цел поддържане, обработка и възпроизвеждане на приети и/или създадени ценни електронни документи без загуба на данни. Предвид обстоятелството, че е необходимо осигуряването на всички тези условия съгласно проекта на Наредбата за условията и реда за опазването, съхраняването, достъпа и използването на ценни електронни документи в държавните архиви, се предвижда тя да влезе в сила в срок не по-късно от 18 месеца след обнародването й в „Държавен вестник”.

 

Пълният текст на Проекта на Наредба за условията и реда за опазването, съхраняването, достъпа и използването на ценни електронни документи в държавните архиви може да се види в Приложението.

Лица за контакт:

Олег Пенев – старши експерт в Главна дирекция “Архивна политика” в Държавна агенция "Архиви",
Тел.: 02/9400175
e-mail: o.penev@archives.government.bg


Ирен Геренска - държавен експерт в дирекция "Правна" в МТИТС,
Тел. : 02/ 940 9467
e-mail: iguerenska@mtitc.government.bg


Приложение
 Проект на Наредба за условията и реда за опазването, съхраняването, достъпа и използването на ценни електронни документи в държавните архиви (572.5 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Май
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed