Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2008 г. за изискванията и параметрите на качеството за универсалната услуга, специалните мерки за хора с увреждания и реда за избор на предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, и за възлагане на задължението за предоставяне на универсалната услуга (обн., ДВ, бр. 32 от 25.03.2008 г.) 06.07.2012
Голям размер

Проектът е публикуван в електронен вид за обществено обсъждане за срок от 30 дни и е на разположение в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

 

 

МОТИВИ

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 13.03.2008 г. за изискванията и параметрите на качеството за универсалната услуга, специалните мерки за хора с увреждания и реда за избор на предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, и за възлагане на задължението за предоставяне на универсалната услуга, се изготвя на основание чл. 182, ал. 3 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Проектът на наредба за изменение и допълнение запазва структурата на Наредба № 6.

Изменението на наредбата е продиктувано от необходимостта да бъдат отразени настъпилите промени в Закона за електронните съобщения при въвеждане на регулаторната рамка на Европейския съюз от 2009 г., а именно:

     - В изпълнение на европейските изисквания се въвежда понятието „точки за обществен достъп до гласови телефонни услуги“. Тези места за обществен достъп до гласови телефонни услуги представляват алтернатива на обществените телефони, чрез инсталиране на телефонни апарати на места като библиотеки, читалища, училища, телецентрове, интернет кафета, метростанции, летища, ж.п. гари, автогари.

     - Направено е изменение по отношение на реда за определяне на параметрите за качеството на услугата и на параметрите за качеството на обслужване. Тези параметри следва да бъдат посочени при стартиране на конкурсната процедура за избор на предприятия, на които да бъдат възложени всички или някои от услугите от обхвата на универсалната услуга.

    - По отношение на хората със зрителни, слухови и говорни увреждания е предвидена възможност националния регулаторен орган, при избора на предприятие за предоставяне на универсалната услуга, да отчита и готовността предприятието да предлага крайни електронни съобщителни устройства за хората с подобни увреждания. В съответствие със засилените разпоредби на регулаторната рамка на ЕС от 2009 г., отнасящи се до равнопоставеност на правото на достъп и правото на избор до електронни съобщителни услуги, подобни на останалите потребители, са разписани специалните мерки, като правото на достъп до телефонни указатели, телефонни справочни услуги и безплатни детайлизирани сметки, насочени към хората с други увреждания, различни от слухови, зрителни и говорни.

С подготвения проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 са направени и някои корекции с оглед по-добра прецизност на текстовете. 

Пълният текст на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 13.03.2008 г. за изискванията и параметрите на качеството за универсалната услуга, специалните мерки за хора с увреждания и реда за избор на предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, и за възлагане на задължението за предоставяне на универсалната услуга може да се види в Приложението.

Лица за контакти:

Красимира Димитрова - държавен експерт в дирекция „Съобщения”, отдел „Развитие на електронните съобщения”
тел. (+359 2) 949 27 05,
e-mail: kdimitrova@mtitc.government.bg

Боряна Харлова - главен експерт в дирекция „Съобщения”, отдел „Развитие на електронните съобщения”
тел. (+359 2) 949 24 28,
e-mail: bharlova@mtitc.government.bg

 

Приложение
 Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2008 г. за изискванията и параметрите на качеството за универсалната услуга, специалните мерки за хора с увреждания и реда за избор на предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, и за възлагане на задължението за предоставяне на универсалната услуга (обн., ДВ, бр. 32 от 25.03.2008 г.) (99 KB)
  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed